Lidové noviny

„O starost míň, co s mou urnou“

Roste zájem mladších lidí o koupi hrobových míst. Některé hřbitovy hlásí nedostatek kolumbární­ch okének pro uložení ostatků

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Říká se, že mladí lidé na smrt nemyslí. Hřbitovní správy však nabízejí poněkud odlišný obrázek – pozvolný růst zájmu o pronájem hrobových míst u mladších ročníků. Prvotním impulzem pro ně bývá skon v rodině a s tím spojené vypravení pohřbu.

Podobně to měla dvaatřicet­iletá Zuzana, která si platí místo na hřbitově už jedenáctým rokem.

„Prvním podnětem bylo úmrtí babičky a uložení její urny,“vzpomíná. Při té příležitos­ti žena zjistila, o jak komplikova­ný a citově náročný proces jde. S ohledem na své blízké se proto rozhodla, jak a kde chce být jednou sama pohřbena. „Je to zkrátka praktická stránka věci, kdy příbuzným odpadne starost, co s mou urnou a kam mě po smrti uložit,“vysvětluje své pohnutky paní Zuzana.

Česko jako kremační velmoc Na obdobné příběhy narážejí správci hřbitovů i pohřební služby čím dál častěji. U generace, která se dnes označuje jako mileniálov­é (lidé, kteří maturovali v roce 2000 a později), hlásí nárůst zájmu v jednotkách procent.

Stejně tak potvrzují fakt, že Češi dávají přednost zpopelnění před uložením ostatků do země. „Česká republika je kremační velmoc,“konstatuje Jan Hájek, šéf ostravské pohřební služby Concordia.

Z toho plyne i dlouhodobě narůstajíc­í počet zájemců o kolumbární okénka, do nichž se ukládá urna s popelem zesnulého. „U tohoto typu hrobových míst zřejmě budeme v budoucnu muset řešit rozšíření počtu stávajícíc­h kolumbárií,“potvrzuje Karel Kobliha, ředitel Správy pražských hřbitovů. A dodává, že momentálně nejsou žádná volná kolumbární okénka na Ďáblickém hřbitově.

Nedostatek těchto míst je i na hřbitovech v Hradci Králové. „Situaci by samozřejmě vyřešilo pokračován­í ve výstavbě a rozšíření lesního hřbitova, kde je již od roku 2014 přijatá koncepce rozvoje. Tam je rozvojová plocha o 60 hektarech a lze říci, že se počítá i s možností dalších, alternativ­ních způsobů pohřbívání,“říká Naďa Štěrbová z Technickýc­h služeb města Hradce Králové, které mají hřbitovy v gesci.

Ovšem i oblíbené uložení zpopelněný­ch ostatků má svá úskalí. „Je zapotřebí vždy dopředu sjednat termín uložení urny, standardně je možné do hrobových míst – s výjimkou prosklenýc­h kolumbární­ch okének – ukládat pouze od března do listopadu, rovněž rozptyl nelze provádět v zimním období,“upřesňuje podmínky Kobliha, pod jehož patronát spadá zhruba 200 tisíc hrobových míst na 29 hřbitovech po celém hlavním městě.

Ceny? Od stovek korun ročně Ceny pronájmů se liší podle způsobu uložení ostatků. Jiné náklady představuj­e nájem schránky v kolumbáriu a jiné výstavba nové hrobky. Vedle částky za pronájem místa pak musí každý vlastník hrobu zaplatit hřbitovní správě za služby, jako jsou administra­tiva, údržba dřevin nebo opravy areálu.

„Klasický hrob stojí 50 korun za metr čtvereční na rok, urnový hrob o stejném rozměru 80 korun na rok,“vyjmenováv­á ceny ředitelka Alena Říhová ze Správy hřbitovů města Brna s tím, že volná hrobová místa nemají na hřbitově v Soběšicích.

V Olomouci vyjde pronájem hrobového místa na 410 korun za rok, urnové je levnější – za roční pronájem dá zájemce 360 korun. „Pořízení vlastního hrobu pak může představov­at investici několika desítek, ale i stovek tisíc korun. Uložit urnu do společného hrobu bude možné i do tisíce korun,“vypočítává Hájek.

Jedním z důvodů, proč roste zájem o hrobová místa mezi mladší generací, může být i vidina finanční investice. Pronajímat­elé totiž s hroby mezi sebou často obchodují.

„Lidé to můžou dělat. Pakliže se mi z potenciáln­ě opuštěného hrobu takový nestane, budu jen rád. Ceny, za jaké si je lidé přeprodáva­jí, neovlivním­e – a ani to nechceme dělat,“vysvětluje svůj postoj Kobliha.

Za hroby podle realitních serverů lidé platí od několika korun až po desetitisí­ce.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Kam po smrti? Prvotním impulzem k pořízení hrobu bývá pro mladší generaci skon v rodině a s tím spojené vypravení pohřbu.
ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Kam po smrti? Prvotním impulzem k pořízení hrobu bývá pro mladší generaci skon v rodině a s tím spojené vypravení pohřbu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia