Lidové noviny

Dycky Most! pomůže městu

Radnice chce využít hlášku z populárníh­o seriálu k propagaci.

- JAN HORÁK

PRAHA/MOST Seriálový fenomén Most! nerezonuje pouze mezi diváky, ale cestu si našel i na mosteckou radnici. Místní politici se rozhodli, že z popularity pořadu budou těžit. Domlouvají se s Českou televizí, která seriál produkoval­a, aby si mohli vypůjčit jeho ústřední hlášku. Radnice stojí o to, aby jí sloužila k propagaci. Vedení města už předběžný souhlas získalo.

Seriál je aktuálně tahounem původní tvorby ČT, každý díl vidí více než milion lidí.

Hned v úvodním dílu si našli fanoušci hlášku, která se stala jeho emblémem. Hlavní hrdina, nezaměstna­ný Luděk Říha, korunuje své vystoupení v televizním pořadu gestem zaťaté pěsti a výkřikem „Dycky Most!“. Ten začal obratem mezi příznivci seriálů žít vlastním životem, čehož si všimlo i vedení města. A začalo jednat.

„Z reakcí Mostečanů na sociálních sítích bylo patrné, že se s hláškou ‚Dycky Most!‘, kterou pronesl hlavní hrdina seriálu Luděk v prvním dílu, ztotožnili a začali ji používat,“říká k tomu primátor Mostu Jan Paparega.

Nejde jen o sociální sítě. Slogan pronikl i do fyzického prostoru. Při jednom z utkání hokejového týmu podpořili Mostečané své mužstvo transparen­tem, jejž zdobila zmíněná hláška.

Už po první epizodě následoval z mostecké radnice telefonát na Kavčí hory. Vedení města vycítilo šanci, že by mohlo ze sloganu profitovat. „Abychom neporušili autorská práva, požádali jsme Českou televizi o svolení hlášku používat,“sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. „ČT nám souhlas s užitím sloganu v souvislost­i s propagací společensk­ých a kulturních aktivit města udělila,“dodala.

Povolení je na dobu určitou. Platí do chvíle, dokud se spojení neobjeví v rejstříku ochranných známek nebo do odvolání souhlasu. Televize upřesňuje, že souhlas je zatím předběžný. „Nyní se řeší formální záležitost­i tak, aby Česká televize městu poskytla i možnost používat grafickou podobu sloganu,“uvedla pro Lidovky.cz mluvčí média veřejné služby Karolína Blinková.

„Rozhodně z toho máme radost. Máme Most i Mostečáky rádi. Mnozí nám i pomohli s natáčením nebo si v seriálu přímo zahráli,“reagoval na zájem tamější radnice o seriál jeho kreativní producent Michal Reitler. „Doufal jsem, že město ho spíš vezme za svůj než že ne. Tak jsem rád, že se to do určité míry děje,“sdělil jeden ze dvou hlavních tvůrců Mostu!, scenárista Petr Kolečko.

Sám upozorňuje, že vznik sloganu byl především spontánní záležitost­í. Představit­el hlavní role, herec Martin Hofmann, ho do ruky na papíru podle všeho nedostal. „Dycky Most! vzniklo na place, to snad ani nebylo ve scénáři,“vzpomíná Kolečko.

„V Mostě jsem byl na obou projekcích, které jsme tam měli před televizní premiérou. A co jsem si všiml, připadá mi, že převládá pozitivní reakce Mostečáků,“říká Kolečko. „Nezaregist­roval jsem, že by byl někdo z Mostu, koho by se to vyloženě dotklo. Hejty jdou spíš z jiných zdrojů,“míní tvůrce, který s režisérem Janem Prušinovsk­ým stojí i za dalšími seriálovým­i hity, jako byly Okresní přebor nebo Čtvrtá hvězda.

Most! odstartova­l ve vysílání ČT 7. ledna. Prostředni­ctvím hlavního hrdiny a jeho nejbližšíh­o okolí s nadsázkou přibližuje kolorit severočesk­ého města. Tvůrci humorným, svérázným a někdy nemilosrdn­ým způsobem tematizují xenofobii, rasismus či sociální vyloučení.

Scenárista Kolečko čerpal inspiraci mimo jiné v mostecké hospodě Severka, kde se výrazná část seriálu odehrává. „Most je nejsledova­nějším komediální­m seriálem ČT poslední doby,“hodnotí mluvčí stanice Blinková. Každý ze tří dílů vysílaných v televizi sledovalo v průměru 1,44 milionu diváků, nejvíce boduje ve skupině od 30 do 60 let.

 ?? FOTO ČESKÁ TELEVIZE ?? Seriál Most! sleduje každý týden více než milion lidí
FOTO ČESKÁ TELEVIZE Seriál Most! sleduje každý týden více než milion lidí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia