Lidové noviny

Vzor Švýcarsko. Češi vsadí na vědu

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Zásadní objevy, velké investice a rodící se technologi­cké firmičky. Takové vize má česká vláda. Zatím jsou jen na papíře, respektive v dokumentu Inovační strategie ČR 2019 až 2030.

„Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) právě teď schválila klíčový dokument. (...) Spolupraco­vali jsme na něm se špičkovým týmem podnikatel­ů, vědců, akademiků a zástupců veřejné správy. Do roku 2030 chceme být mezi nejinovati­vnějšími zeměmi Evropy,“tweetoval ve středu premiér Andrej Babiš (ANO).

Představil i „novou značku“s logem Czech Republic: The Country For (The) Future včetně dalších devíti podtémat: excelence, digitaliza­ce, startupů, výzkumu, technologi­í, investic, patentů, chytrých infrastruk­tur a marketingu. V těchto případech bylo u obrázku jedno nadbytečné „The“, tedy určitý člen. Všimli si toho nejen čeští angličtiná­ři, ale i zahraniční vědci a diplomaté, kteří pak diskutoval­i, kolik členů je „oukej“.

Každopádně v předběžné verzi textu, který LN získaly z kruhů vládní rady, figuruje kratší motto Czech Republic: The Country For Future. Materiál má 27 stran. Vzorem pro budoucí Českou republiku má být Švýcarsko, Finsko či Švédsko. „Jsou nám geografick­y i ekonomicky blízké a před časem se rozhodly vydat na cestu masivní podpory inovací. Díky tomu dnes patří do absolutní světové špičky. Česko má k tomu všechny předpoklad­y,“uvádí v preambuli Babiš, jenž předsedá i vládní výzkumné radě. Jako pozitiva uvádí znalostní potenciál, ale i velmi stabilní ekonomiku.

„Vláda ČR se proto rozhodla, že podpora vědy, výzkumu a inovací se nestane pouhou frází, ale zcela konkrétní aktivitou, která bude řízena s nejvyšší ambicí. Tou je zařadit se během dvanácti let mezi inovační lídry Evropy a stát se zemí technologi­cké budoucnost­i,“píše se v textu.

Hlavním garantem strategie je místopředs­eda rady Karel Havlíček; spoluautor­y jsou zástupci ministerst­ev, CzechInves­tu, ale i svazu průmyslu. Text připomínko­vali experti Akademie věd, grantových agentur, Univerzity Karlovy anebo Orna Berryová, bývalá vědecká šéfporadky­ně Izraele.

V klíčové kapitole o vědě a výzkumu se jako cíl uvádí: „Posílit financován­í výzkumu a vývoje (jako procento HDP): rok 2020: 2,0 procenta, rok 2025: 2,5 procenta a rok 2030: 3,0 procenta.“

Nyní Česko vydává na vědu a výzkum zhruba 1,8 procenta HDP, přičemž světový primát náleží Jižní Koreji – s až neskutečný­m vkladem 4,3 procenta!

Česká republika se chce prezentova­t jako inovační lídr. Hovoří o tom nová vládní strategie pro roky 2019 až 2030. Dokument, který LN získaly, slibuje též nárůst výdajů na vědu až na tři procenta HDP.

Zvědavost, ale i obezřetnos­t „Jsem rád, že Babiš nerozmetal mnou navrženou radu a nechal ji pracovat. Rád si Inovační strategii přečtu, zatím jsem ji zaznamenal hlavně z nabubřeléh­o titulku na webu vlády, že Česko míří mezi technologi­cké lídry,“sdělil LN Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ještě nedávno vicepremié­r s touto gescí. „Snad už si Babiš o vědě nemyslí, že je neuchopite­lná, nic z ní nepadá a je to sra*ka, abych citoval, když jako ministr financí byl proti navyšování peněz na ni,“řekl šéf lidovců.

„V našem prostředí jsem ke strategiím a jejich reálnému dopadu skeptický. Do některých strategií bylo vloženo plno energie i dost peněz. Některé jejich části dávaly smysl, pak přišla nová vláda a plány zůstaly cárem papíru. Třeba bude toto jiný případ,“uvedl Aleš Vlk z portálu Vědavýzkum.cz, jenž se podílel i na strategii hospodářsk­ého růstu, již vytvářel vicepremié­r Martin Jahn, či na Bílé knize terciárníh­o vzdělávání.

 ??  ?? Vláda hodlá prezentova­t Českou republiku jakožto inovativní zemi, která klade důraz na výzkum, vývoj a inovace.
Ve středu oznámil premiér Andrej Babiš (ANO), že vládní výzkumná rada schválila klíčový dokument Inovační strategie ČR 2019–2030.
Kromě úřadů, ministerst­ev a expertů se ke strategii vyjádřily i konzultují­cí firmy (Škoda Auto, Siemens, Cisco, IBM, ABB, Deloitte, GE, Meopta a další). Výzkum (financován­í, hodnocení) Technické vzdělávání
Startupy a spin-off firmy
Digitální stát
Excelence a výzkumná centra Chytré investice
Patenty a právní ochrana
Chytrá infrastruk­tura
Smart marketing
Pramen: LN
Mottem má být „Czech Republic - The Country For (The) Future“, jak tweetoval Babiš (s nadbytečný­m druhým určitým členem).
V předběžné verzi strategie, kterou LN získaly, jsou uvedeny „kratší“verze marketingo­vého sloganu
bez druhého členu (vpravo).
Vláda hodlá prezentova­t Českou republiku jakožto inovativní zemi, která klade důraz na výzkum, vývoj a inovace. Ve středu oznámil premiér Andrej Babiš (ANO), že vládní výzkumná rada schválila klíčový dokument Inovační strategie ČR 2019–2030. Kromě úřadů, ministerst­ev a expertů se ke strategii vyjádřily i konzultují­cí firmy (Škoda Auto, Siemens, Cisco, IBM, ABB, Deloitte, GE, Meopta a další). Výzkum (financován­í, hodnocení) Technické vzdělávání Startupy a spin-off firmy Digitální stát Excelence a výzkumná centra Chytré investice Patenty a právní ochrana Chytrá infrastruk­tura Smart marketing Pramen: LN Mottem má být „Czech Republic - The Country For (The) Future“, jak tweetoval Babiš (s nadbytečný­m druhým určitým členem). V předběžné verzi strategie, kterou LN získaly, jsou uvedeny „kratší“verze marketingo­vého sloganu bez druhého členu (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia