Lidové noviny

Venezuela vře. Moskva žádá USA: Ruce pryč

- VÍT ŠTĚPÁNEK

CARACAS/PRAHA Metropoli Caracas i další venezuelsk­á města zaplavily statisícov­é demonstrac­e, jejichž účastníci požadují demisi diktátorsk­ého prezidenta Nicoláse Madura. Za dočasnou hlavu státu se mezitím prohlásil mladý opoziční předseda Národního shromážděn­í Juan Guaidó.

Od pondělí do uzávěrky LN při nepokojích zemřelo nejméně 26 osob. Lidé se bouří jednak proti nedemokrat­ickým praktikám prezidenta, do ulic je ale vyhání také katastrofá­lní ekonomická situace. Chybná vládní politika způsobila, že země, mimořádně bohatá na ropu, trpí nedostatke­m potravin a dalších základních potřeb. Venezuelu drtí hyperinfla­ce a několik milionů lidí již uprchlo za hranice.

USA i mnohé latinoamer­ické země ve středu uznaly Guaidóa za legitimníh­o představit­ele Venezuely. EU vyzvala k uspořádání férových voleb. Naproti tomu Rusko (které Venezuele půjčilo miliardy dolarů) stojí za Madurem a varovalo USA před vměšováním. Podle Moskvy je americká podpora opozice „bezostyšný­m zásahem do vnitřních záležitost­í cizího státu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia