Lidové noviny

USA odmítají dát vízum oskarovému herci

-

MEXIKO Herec Jorge Antonio Guerrero, který je mexické národnosti, se asi nebude moci za měsíc v Los Angeles zúčastnit slavnostní­ho předávání filmových cen Oscar. Americké úřady mu nechtějí udělit vízum.

Guerrero ztvárnil roli ve snímku Roma, který získal tento týden deset nominací na Oscara. Podle španělské agentury Europa Press ale herec stále doufá, že jeho čtvrtá schůzka s úředníky na americkém velvyslane­ctví v metropoli Mexiku bude úspěšná. Jedenatřic­etiletý Guerrero hraje v černobílém dramatu režiséra Alfonsa Cuaróna přítele dívky, která pomáhá v domácnosti ve středostav­ovské rodině ve čtvrti

Roma v mexické metropoli v 70. letech minulého století. Postavu dívky vytvořila Yalitza Apariciová, která je nominována na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli. „Přinesl jsem jim dopis s pozváním do USA, který si ani nechtěli přečíst. Při mém druhém pokusu mi řekli, že tam jedu pracovat, odpověděl jsem, že ne,“popsal Guerrero schůzku na americké ambasádě.

Film Roma získal filmové ceny za nejlepší neanglicky mluvený film a pro nejlepšího režiséra. S vízy do USA měli před udělováním Oscarů v minulosti problémy i další tvůrci, například syrský filmař Chálid Chatíb, jeden z kameramanů dokumentu The White Helmets.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia