Lidové noviny

Vlasy 2019

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Lze pochopit, že nově inscenovat dílo, které se během půl století od newyorské, respektive broadwaysk­é, premiéry ještě neomrzelo a jehož filmová verze je tak slavná, tvůrce každé další generace láká. Na druhou stranu, musí být dost odvážný ten, kdo se odhodlá dát mu nový, aktuální kabát.

Šimon Caban, opřen o kvalitní nový překlad nedávno zesnulého Jiřího Joska, to udělal a muzikál Vlasy (Hair ) s aktuálním podtitulem květiNOVÉ děti před týdnem zažil v pražském divadle Kalich úspěšnou premiéru.

Můžeme si říct, že všechno podstatné už ze silné protiváleč­né látky skvěle vytěžil Miloš Forman a že vlastně není co dodat. Jenže mezitím přišly nové války, objevila se nová nebezpečí, současní mladí musí čelit novým nástrahám a novým úzkostem – a na jejich pocity se opět nikdo neohlíží.

Pro ně režisér a scénograf Caban známý příběh především vizuálně zaktualizo­val a celkem obvyklé a chvílemi trochu chtěné divadlo na divadle (studenti mají na maturitní ples nazkoušet scény z Hair) ozvláštnil kromě střídání časových vrstev zejména permanentn­ími projekcemi dokumentár­ních záběrů veškeré bídy současného světa. Pro pamětníka možná zbytečně, pro mladé – a byla jich v hledišti převaha – však zjevně poutavě a oprávněně.

Sólisty – Romana Tomeše (Berger), Richarda Pekárka (Claude), Petru Vraspírovo­u (Sheila), Michaelu Tomešovou (Jeanie), Lukáše Adama (Hud) i Filipa Hořejše (Steve) – zvolil šťastně, celý mladý soubor dobře a s radostí hraje, zpívá a tančí a známé písně si svorně s publikem užívá…

Třebaže jde kvůli erotickým, drogovým a jiným pasážím o inscenaci pro dospělé, i dost malí diváci, jichž se v hledišti ocitlo několik, vnímali dění s porozumění­m a napětím. Zjevně film od rodičů znali a s příběhem, jak jim ho vyprávěl Šimon Caban, byli srozuměni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia