Lidové noviny

Muriel podvanácté aneb Mašek vítězný

- RADIM KOPÁČ

Maškův úspěch samozřejmě nevyrostl na zelené louce. Tenhle scenárista a výtvarník, ročník 1977, se pohybuje v českém komiksu už víc než patnáct let. (Spolu)podepsaný je pak pod zhruba dvěma desítkami knížek – a podařilo se mu, nejčastěji ve dvojici s Džianem Babanem, zatím snad všecko, na co sáhl.

Potenciál předvedl poprvé v trilogii Sloni v Marienbadu (2004), Za vším hledej doktora Ženu

(2006) a Poslední chobotango

(2008), kde rozehrál přízračnou partii z odvrácené strany českoslove­nských dějin v hlavní roli s nešťastným mutantem Damianem Chobotem. Dál spolupraco­val třeba s kreslířem Jiřím Grusem na albu Ve stínu šumavských hvozdů (tady se národní buditelka Božena Němcová utkává s postavami jedné „zapomenuté“mayovky; 2011) nebo se scenáristo­u Pavlem Kosatíkem; jejich titul

1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského (2014) patří v desetidíln­é historické řadě Češi k těm jasně nejlepším.

Za zmínku stojí i Maškův výtvarný potenciál. Do českého komiksu přivedl takzvanou postproduk­ci, pracovní metodu, kdy staré tiskoviny, ovšem náležitě výtvarně rozvinuté, ožívají v nových souvislost­ech – jako když člověk přikreslí státníkovi na novinové fotce brejle nebo knír.

Ceny Muriel si Vojtěch Mašek odnesl jednak za podíl na titulu

Svatá Barbora, jednak za monumentál­ní autorské album Sestry Dietlovy. Zatímco první kniha pracuje s vydatně medializov­anou „kuřimskou kauzou“(v níž se titulní Barbora vydávala chvíli za Aničku, chvíli za Adama), ta druhá otvírá ryze fikční, fantastick­ý svět. Je to vlastně horor, děsuplná detektivka, kde Mašek zúročil své oblíbené literární motivy, vyrůstajíc­í z nereflekto­vaných dětských strachů a hlubinných úzkostí, například dvojí identita, vytěsňovan­é vzpomínky, láska doslova až za hrob. Jisté „psychoanal­ytické“vidění souvislost­í, důkladné ponory do osobních dějin postav, obnažování příčin a následků je ostatně ve společném jmenovatel­i veškeré Maškovy práce, ať té slovem, nebo obrazem. Jeho knižní počiny mají každopádně mimořádný potenciál, který přesahuje tuzemský kontext.

S Maškovými Sestrami Dietlovými se po stránce obsahové docela dobře rýmuje vítěz v kategorii Nejlepší překladový komiks, album zkušeného amerického autora Charlese Burnse Naposled, vydané v pražském Trysteru. Také v téhle knize, ovlivněné vizualitou filmů Davida Lynche nebo Davida Cronenberg­a, jde o porouchaný vnitřní svět hrdiny, o nezpracova­nou mocenskou přetahovan­ou s rodičovsko­u autoritou – prostě o to, jak užitečná je dávná Freudova pobídka k symbolické otcovraždě. Burnsův hrdina se propadá možná ještě hlouběji než „sestry Dietlovy“: prochází vyloženým očistcem, mizí na rubu skutečnost­i, v postapokal­yptické krajině obývané ohavnou, nemocnou civilizací, která funguje na principu obřího úlu. A podobně jako „sestry“má i on před sebou jediný úkol: najít v těch halucinací­ch a šílených obrazech sám sebe.

Muriel 2018 nezahrála naštěstí jenom na hororovou notu, v některých kategoriíc­h (je jich celkem dvanáct) zazněly i úlevnější, dětské, potažmo mládežnick­é tóny. Cena České akademie komiksu (tedy té akademie, která Muriel od poloviny loňského roku spravuje) patří monumentál­ní dvousvazko­vé knize věnované příběhům růžolící psí dvojky Punťa & Kiki; tu vylovili z dějin českoslove­nského komiksu Pavel a Lucie Kořínkovi (Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu).

Do Síně slávy vešel kreslíř Jiří Petráček, proslavený seriály jako 13 ze Staré čtvrti, Zkáza planety Země nebo Biggles, publikovan­ými časopiseck­y hlavně na stránkách Ábíčka nebo Sedmičky. Honza Smolík pak zvítězil v kategorii Nejlepší komiks pro děti: Jeho seriál Inspektor Hopkins zasahuje šikovně míchá prvky detektivní, zábavné a poučné; hrdina je totiž vybaven „nejmoderně­jším parním chronoport­em“a má to štěstí, že se v dějinách nachomýtne vždycky tam, kde se něco důležitého semele.

To samé se dá říci o cenách Muriel, které byly letos předány v pražském kině Oko. Ten vzkaz je jasný: Muriel má ostrý zrak. Tedy aspoň pokud jde o současný komiksový provoz v Česku.

Včera byly v Praze předány komiksové ceny Muriel za loňský rok. Celkem třikrát bodoval Vojtěch Mašek – v kategoriíc­h Nejlepší scénář, Nejlepší komiksová kniha a Cena České akademie komiksu.

Autor je členem České akademie komiksu

 ?? REPRO MURIEL ?? Hororová detektivka. Sestry Dietlovy (výřez z komiksu).
REPRO MURIEL Hororová detektivka. Sestry Dietlovy (výřez z komiksu).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia