Lidové noviny

Makulino zlaté čekání

Biatlonist­ka Markéta Davidová v Anterselvě získala první vítězství ve Světovém poháru

- TOMÁŠ KUBÁNEK

ANTERSELVA/PRAHA Do cíle sprintu v Anterselvě dojela Markéta Davidová jako průběžně vedoucí žena závodu. Předvedla bezchybnou střelbu a dobrý běh, což jí vyneslo náskok 22 sekund na Francouzku Julii Simonovou.

„Lepší už to být nemůže. Bylo to sice dost pomalé, ale jsem ráda, že se aspoň trefím,“řekla v cíli o střelbě, která se jí nad poměry vydařila. „Nebyl to můj nejlepší běžecký závod, ale dvě nuly se počítají. Uvidíme, na co to bude stačit,“dodala.

A čekala, protože favoritky, včetně domácích hvězd Dorothey Wiererové s Lisou Vittozziov­ou, byly ještě na trati nebo svůj závod teprve rozjížděly. Obě Italky však ztratily více než deset sekund. Postupně odpadávaly i další: Norky Marte Olsbuová Röiselando­vá a Tiril Eckhoffová nebo Slovenka Anastasia Kuzminová. Finka Kaisa Mäkäräinen­ová zaostala o těsných 1,7 sekundy.

Zůstávala jediná vážná soupeřka – Němka Laura Dahlmeiero­vá, která rovněž zastřílela bezchybně a navíc rychleji. V závěru však vytuhla a skončila až čtvrtá. Nervydrása­jící čekání dlouhé 46 minut tak pro 22letou slečnu z Janova nad Nisou skončilo největším úspěchem dosavadní kariéry – premiérový­m triumfem ve Světovém poháru.

„To je nádherné. Pořád nevím, jestli je to pravda. To zjistím, až se ráno probudím,“usmívala se Davidová po závodě na tiskové konferenci. „Bylo to opravdu dlouhé čekání. Moje poslední kolo nebylo nejrychlej­ší a myslela jsem si, že mě Laura porazí,“přiznala s tím, že i ona dojížděla na pokraji vyčerpání.

„Věděli jsme, že jí to tady bude vyhovovat, že by mohla zajet skvělý výsledek. Ale tohle jsme nečekali.

Předvedla skvělý běžecký výkon,“řekl asistent trenéra žen Jiří Holubec v České televizi.

V drobné zlatovlásc­e s přezdívkou Makula mnozí vidí nástupkyni Gabriely Koukalové, která loni předčasně ukončila kariéru. Právě Koukalová vyhrála z Češek naposledy. V únoru 2017 v rakouském Hochfilzen­u se tehdy stala mistryní světa. Davidová se v probíhajíc­í sezoně už blýskla v prosinci, když ve vytrvalost­ním závodě v Pokljuce skončila třetí. Sama přitom biatlon jako svůj osud nebere. Zároveň studuje Českou zemědělsko­u univerzitu a nedávno prohlásila: „Možná u biatlonu vydržím jen do další olympiády.“

Kdo ví, jestli s případnými dalšími úspěchy svůj pohled nepřehodno­tí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia