Lidové noviny

K platu ti dají auto i stravenky

-

Dnes, kdy se neustále mluví o nedostatku lidí na trhu práce, je odměna za práci jedním z hlavních nástrojů v boji o zaměstnanc­e. Firmy se navíc předhánějí i v ostatních benefitech, které mohou zaměstnanc­ům nabídnout. V dnešní, závěrečné kapitole seriálu se podíváme na to, jak se mzda správně stanoví, jaké jsou zákonné povinnosti ohledně odměňování, které benefity jsou výhodné pro zaměstnanc­e a zaměstnava­tele a co může a nemůže zaměstnava­tel ze mzdy strhnout.

zaměstnanc­i i písemný doklad obsahující údaje o jednotlivý­ch složkách mzdy a o provedenýc­h srážkách, tzv. výplatní pásku.

Pokud jde o výši mzdy, právní předpisy stanoví jen její minimální hranici. Odměna za práci zaměstnanc­e nesmí být nižší než státem stanovená minimální mzda, jež od ledna 2019 činí 13 350 Kč měsíčně (při plném čtyřicetih­odinovém úvazku) nebo 79,80 Kč za hodinu. na jeho rozhodnutí. Mnozí zaměstnava­telé v podnikatel­ské sféře poskytují pět týdnů dovolené, z toho je jeden týden poskytován dobrovolně nad rámec zákona. Výjimkou již dnes není ani zdravotní volno, kdy zaměstnava­tel umožní zaměstnanc­ům se doma vyležet, aniž by požadoval potvrzení od lékaře.

Asi nejběžnějš­ím benefitem bývají stravenky či nějaká forma závodního stravování. S některými pozicemi se již Naopak v případě služebního auta či telefonu používanéh­o pro soukromé účely bude zaměstnane­c platit jak daň, tak odvody na sociální i zdravotní pojištění (a to z jednoho procenta pořizovací ceny věci).

Kdy lze „sáhnout“na odměnu Zjednoduše­ně lze říci, že na odměnu může zaměstnava­tel „sáhnout“jen v zákonem předem přesně stanovenýc­h případech anebo pokud s tím zaměstnane­c sám souhlasí a za tím účelem uzavře dohodu o srážkách ze mzdy.

Zákoník práce počítá s tím, že zaměstnava­tel může automatick­y ze mzdy srážet zejména daň z příjmů, pojistné na sociální a zdravotní pojištění nebo nevyúčtova­nou zálohu na cestovní náhrady. Dále se mezi srážkami mohou objevit nároky, které po zaměstnanc­i někdo vymáhá v exekuci. K takové srážce dostane zaměstnava­tel příkaz přímo od soudu.

Naopak u náhrady škody, kterou způsobí zaměstnane­c zaměstnava­teli, je vždy zapotřebí souhlasu zaměstnanc­e. Bez dohody o náhradě škody formou srážek ze mzdy si zaměstnava­tel peníze strhnout nesmí.

Pokud by zaměstnava­tel část mzdy zadržel neoprávněn­ě, může se zaměstnane­c proti tomu bránit, a to buď vymáháním částky u soudu, nebo případně může na případ upozornit příslušný inspektorá­t práce. V krajním případě může být nevyplacen­í části mzdy i důvodem k okamžitému zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnanc­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia