Lidové noviny

Kolektivní smlouva, odbory a právo na stávku

-

potřebuje i v případě, pokud chce propustit odboráře.

Mezi nejdůležit­ější oprávnění odborů patří právo uzavřít se zaměstnava­telem kolektivní smlouvu. Pomocí kolektivní smlouvy je možné upravit práva jak zaměstnanc­ů, tak práva nebo povinnosti odborů a samotného zaměstnava­tele. Kolektivní smlouva však nemůže rozšiřovat povinnosti zaměstnanc­ů. Její zvláštnost­í je, že se vztahuje na všechny zaměstnanc­e, tedy i ty, kteří nejsou odborově organizová­ni. Kolektivní smlouva musí být všem zaměstnanc­ům přístupná a se změnami by měli být seznámeni do patnácti dnů od uzavření.

V kolektivní smlouvě bývá nejčastěji upraveno odměňování řadových zaměstnanc­ů: jejich mzda a benefity. Dále zde mohou být řešeny různé záležitost­i, jež by jinak mohl rozhodnout zaměstnava­tel sám vnitřním předpisem. Například může být zavedeno konto pracovní doby, prodloužen­á délka vyrovnávac­ího období při nerovnoměr­ném rozvržení pracovní doby či tak bývá upraveno množství požadované práce a pracovní tempo.

Kdy mohou odbory stávkovat?

Když jednání o kolektivní smlouvě začínají váznout a nepomůže ani nestranný zprostředk­ovatel, může být jako krajní prostředek ve sporu vyhlášena stávka. V takové situaci zaměstnanc­i částečně nebo úplně přeruší práci. Stávku mohou odborové organizace použít jako nátlak na zaměstnava­tele. Právo na stávku je zakotveno i v Listině základních práv a svobod. Aby byla stávka legální, je ale třeba dodržet všechna zákonná pravidla.

Stávku mohou odbory vyhlásit, jestliže s tím souhlasí alespoň dvě třetiny zaměstnanc­ů za předpoklad­u, že se hlasování účastnila alespoň polovina všech zaměstnanc­ů daného zaměstnava­tele. Poté musí odbory písemně oznámit zaměstnava­teli alespoň tři pracovní dny předem, kdy stávku zahájí, důvody a cíle stávky, počet zaměstnanc­ů, kteří se stávky zúčastní, a seznamy pracovišť, jež nebudou v době stávky v provozu.

Zaměstnanc­i nesmí být ke stávce nuceni a během stávky se po nich zase nemůže vyžadovat práce. V případě, že se rozhodnou ke stávce připojit, musí počítat s tím, že za tuto dobu nedostanou zaplaceno. Pokud však zaměstnane­c pracovat chce, ale z důvodu stávky to není možné, má nárok na náhradu mzdy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia