Lidové noviny

Nejstarší voják monsignore Rudolf Zháněl

- JIŘÍ PLACHÝ

Duchovní, jenž aktivně prošel dvěma válkami, se narodil 15. dubna 1867 v Sebranicíc­h u Boskovic. Po maturitě vystudoval v Brně a v Olomouci teologii, v roce 1890 byl vysvěcen na kněze a v následujíc­ích letech působil jako kaplan v brněnské diecézi.

O šest roků později, v roce 1896, vstoupil dobrovolně do rakousko-uherské armády a stal se vojenským duchovním z povolání. V letech první světové války prošel různými funkcemi, a to jak na frontě, tak v zápolí. Naposledy byl od května 1918 až do konce války zařazen jako duchovní správce rakousko-uherské východní armády v Oděse.

Stoupenec loajality

Hned po skončení války se dal k dispozici nově formované českoslove­nské armádě. Od roku 1920 zastával místo duchovního správce u Zemského vojenského velitelstv­í v Praze. Již v březnu 1922 však odešel v hodnosti plukovníka na vlastní žádost do zálohy. Důvodem byla zřejmě dobová kritika armádní duchovní služby coby útočiště rakouských „feldkurátů“.

Zháněla se tato kritika osobně nelibě dotýkala – přestože sám byl k rakousko-uherské monarchii bezpochyby loajální, zároveň byl upřímným českým vlastencem.

V roce 1926 odjel z Českoslove­nska do Francie a stal se duchovním správcem tamní početné českoslove­nské vystěhoval­ecké kolonie. O pět let později papež Pius XI. ocenil jím vykonanou práci a jmenoval jej monsignore­m.

V Paříži jej zastihla okupace českých zemí a začátek druhé světové války. Ačkoliv mu v té době bylo již 72 let, přihlásil se mezi prvními ke vznikající­mu českoslove­nskému zahraniční­mu odboji a následně i do řad zahraniční armády. Svou nezpochybn­itelnou autoritou se zasadil o obnovu duchovní služby a až do pádu Francie v červnu 1940 tuto službu řídil.

V letech 2. světové války sloužily v řadách českoslove­nské zahraniční armády desítky katolickýc­h kněží a řeholníků. Na tom, že duchovní služba byla již od počátku války nedílnou součástí našich exilových formací, má největší zásluhu Rudolf Zháněl, který byl zároveň jejich vůbec nejstarším vojákem.

V čele české duchovní správy v Londýně

Krátce po příjezdu do Velké Británie byl, vzhledem ke svému věku, přeložen do výslužby. Až do konce války však pracoval v čele civilní české duchovní správy v katolickém kostele sv. Jakuba v Londýně. Za své zásluhy v odboji obdržel mimo jiné Českoslove­nský válečný kříž 1939.

Po válce se opět usadil v Paříži, nicméně nedlouho poté odešel definitivn­ě na odpočinek. Vrátil se do Českoslove­nska a zemřel 31. ledna 1956 v domově pro přestárlé kněze v Pardubicíc­h.

 ?? FOTO SBÍRKA T. JAMBORA ?? Rudolf Zháněl na fotografii z léta 1940. Snímek byl pořízen v prvním táboře čs. jednotek na britské půdě, v Cholmondel­ey u Chesteru.
FOTO SBÍRKA T. JAMBORA Rudolf Zháněl na fotografii z léta 1940. Snímek byl pořízen v prvním táboře čs. jednotek na britské půdě, v Cholmondel­ey u Chesteru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia