Lidové noviny

Diagnóza čili co je třeba procvičit

-

Letošní přijímací zkoušky budou opět připraveny společnost­í Cermat. Témata, která se nejčastěji objevují a jež jsou nezbytnou součástí přijímacíc­h zkoušek, si postupně projdeme, vysvětlíme a procvičíme v seriálu Lidových novin, který dnes opět po roce začíná.

V dnešním prvním díle z matematiky a zítřejším z českého jazyka vám nabízíme možnost zjistit, jak na tom právě teď jste, co už umíte – a co třeba ještě ne. Pokusíme se tedy stanovit vaši diagnózu – pojem, který nejspíš znáte od lékaře, ale nám se nyní hodí. I lékař musí nejprve zjistit, co je s vaším tělem špatně, aby to mohl napravit.

Dnes vám přinášíme pestrou písemku z matematiky: obsahuje většinu základních typů příkladů, které skoro jistě u přijímaček budou. Spočítejte je, aniž byste se dívali na řešení – to abyste zjistili, co umíte. Nevadí, když něco ještě umět nebudete, společně to doženeme.

Buďte k sobě upřímní a nelžete si do kapsy tím, že si hned projdete řešení a řeknete si, že byste na postup jistě přišli sami. Doplatíte na to jen vy. Je lepší zjistit, že něco neumíte, hned teď, ne až u přijímacíc­h zkoušek. To už bude pozdě.

Na písemku si vyčleňte 45 minut (naše písemky budou kratší než ty u přijímaček, aby se nám sem vešly i s vysvětlení­m – u přijímaček pak bude víc příkladů, ale taky víc času). Nenechte se nikým rušit, počítejte bez kalkulačky (stejně jako u přijímaček) a radujte se z každého úspěchu! Radujte se ale i z případného neúspěchu, protože jsme diagnózu stihli stanovit včas!

U každé úlohy je napsáno, kolik bodů za její správné vyřešení dostanete. Maximum bodů z matematiky je 50. Svůj výsledek můžete porovnat se studenty, kteří podobnou písemku psali loni v prosinci během Zkoušek nanečisto. U písemky je v tabulce uvedeno, kolik procent studentů z ní mělo jedničku, kolik dvojku atd. Zjistíte tedy nejen to, co ještě neumíte, ale taky kolik studentů je ještě v pořadí před vámi.

Hezké počítání. A hned zítra si v LN vyzkoušejt­e podobný test – z českého jazyka.

Petr Šedivý za projekt Zkoušky nanečisto

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia