Lidové noviny

Hradní vzkaz

- MARTIN ZVĚŘINA

Prezident Zeman při se soudcem Josefem Baxou úplně obrátil – prý je pan soudce zatrpklý, protože prezident nesplnil jeho očekávání. Miloš Zeman též vyslovil přání, jak má napříště rozhodovat Nejvyšší správní soud, který je prý ovládán ekologický­mi aktivisty.

Hrad tak nad soudci vyslovil jakousi klatbu – hlava státu jmenuje jen ty soudce, kteří jí budou konvenovat. To je obrovský problém, ať už se stane soudním funkcionář­em kdokoli, ulpí na něm podezření, že něco prezidento­vi buď slíbil, nebo už pro něj cosi udělal. Obrazu justice v očích veřejnosti to moc nepomůže.

Z téhle situace nevybředne­me tím, že budou někteří politici bezhlavě útočit na prezidenta, tím mu jen pomohou. Ostatně Zeman ukázal, že umí škodit úplně beztrestně, třeba když jeho kancléř zpochybnil nezávislos­t soudců Městského soudu v Praze. Přitom gesto jen maskuje fakt, že hradní kancléř je bez přísné prověrky.

Chce-li kdokoli prezidenta Miloše Zemana v jeho druhém funkčním období krotit, měl by se řídit slavnou radou Theodora Roosevelta: „Mluv tiše, ale v ruce drž pořádný klacek.“Tím klackem rozhodně není zuřivost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia