Lidové noviny

Je to destrukce vnímání soudů

- MARTIN SHABU

Od včerejška je jasné, že Vratislav Mynář bezpečnost­ní prověrku na stupeň přísně tajné sice mít nebude, přesto ve funkci hradního kancléře zůstane. Přitom prezident Miloš Zeman v minulosti opakovaně tvrdil, že bez prověrky ho v klíčové pozici nenechá.

„Situace se velmi výrazně změnila. Mohu jen zopakovat, že považujeme věc za uzavřenou,“napsal LN včera prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Už dopoledne na tiskové konferenci prohlásil, že Mynář stáhl žalobu proti Národnímu bezpečnost­nímu úřadu (NBÚ). Obával se prý o spravedlno­st procesu. Mynář v odůvodnění zpochybnil nezávislos­t soudců pražského městského soudu Štěpána Výborného a Jana Kratochvíl­a, kteří měli o jeho kauze rozhodovat v pondělí.

Mynář fakticky využil sporu se špičkami justice, který vygradoval po středeční výpovědi bývalého šéfa Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy. Ve sněmovně

Profesor práva a expert na ústavní systém Jan Kysela v rozhovoru pro LN popsal, v čem vidí rizika důsledků možného ovlivňován­í justice Hradem.

LN Prezident Miloš Zeman ani jeho kancléř nevidí ve způsobu svého jednání se soudci nic zvláštního. Je namístě zvažovat podání žaloby proti prezidento­vi?

Policie a státní zastupitel­ství. si musejí udělat obrázek, zda může toto jednání naplňovat znaky trestného činu zasahování do nezávislos­ti soudů. Kdyby byl šéf Kanceláře prezidenta republiky stíhán z tohoto trestného činu, bude zřejmé, že představa prezidenta a kancléře, že je to normální, stojí na vodě. Nebylo by to normální jak z hlediska fungování ústavního, tak z pohledu orgánů trestní spravedlno­sti.

prohlásil, že na něj prý Hrad nemístně tlačil, aby rozhodl kauzy ve prospěch prezidents­ké kanceláře. Výměnou za to mu mělo být nabídnuto křeslo předsedy Ústavního soudu. O podivných kontaktech s Mynářem promluvil i ústavní soudce Šimíček.

Právě tohoto kontextu využil Mynář. Zatímco soudce Výborný podle něj není v posuzování sporu s NBÚ nestranný, protože byl v minulosti asistentem ústavního soudce Šimíčka, u Kratochvíl­a kancléř zdůraznil, že byl asistentem lidoveckéh­o poslance Ludvíka Hovorky, který Mynáře kritizoval.

Že jde o promyšlený plán Hradu, naznačují kromě faktu, že stažení žaloby přišlo v poslední možný pracovní den před líčením, ještě dvě další indicie. Už ve čtvrtek LN Otestovala se už v praxi žaloba na prezidenta kvůli porušení ústavního pořádku?

Na rozdíl od kancléře prezident nemůže být trestně stíhán. Podléhá pouze institutu ústavní žaloby. Jde pak o to, jestli jde o hrubé porušení ústavního pořádku. Záleží na tom, co se vlastně stalo. Jestli někdo nabízí funkci předsedy Ústavního soudu za to, že zařídí, aby Nejvyšší správní soud vyřídil některé kauzy určitým způsobem, to mi připadá, že za normálních okolností by byl trestný čin, za který však prezident nemůže být postižený. Jednáním tohoto typu se však můžeme k ústavnímu deliktu přiblížit.

LN Existuje možnost, že jsou soudci, kteří šli Hradu na ruku, ale veřejnost o tom neví?

Pokud byla praxe Hradu se schůzkami rozšířená, nevíme, s kým vším se setkali a o čem s nimi jednali. I kdyby jim soudce

dopoledne hradní mluvčí Ovčáček avizoval páteční tiskovou konferenci „k aktuální politické situaci“. Ve čtvrtek večer – poprvé od vypuknutí aféry s ovlivňován­ím soudců – promluvil prezident Miloš Zeman. Postavil se za svého kancléře a opřel se naopak do Baxy, který je podle něj zapšklý, protože prý Zeman nevyslyšel soudcovo doporučení, kdo by se měl stát šéfem Nejvyššího správního soudu.

Zeman dokonale připravil půdu pro kancléřovo oznámení, že prověrku prostě mít nebude, protože by soudy v posuzování jeho žaloby kvůli sporu nebyly nestranné. Mynář se v odůvodnění žaloby nebál předjímat pomyslný výsledek líčení: „I v případě, že by došlo k pozitivním­u výroku

Vratislav Mynář si především bude muset urychleně udělat prověrku. To je conditio sine qua non (podmínka, bez které nelze – pozn. red.). Nastupují dvě možnosti – buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, a pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového.

na ruku nešel, je to pro něj mimořádně nepříjemné, protože on by třeba býval chtěl prezidentu republiky vyhovět, ale když se stal objektem takového ovlivňován­í – o němž pravděpodo­bně vědí i další lidé –, na just mu nevyhoví, aby nebyl v podezření, že se ovlivnit nechal. Je docela možné, že svými zásahy dosahuje prezident výsledků, které pro něj nejsou příznivé.

Nejotřesně­jší však je, jak se to celé jeví navenek. Když ve veřejnosti vzbudíte dojem, že zatímco s běžnými lidmi se nikdo nebaví a mocné a privilegov­ané vrstvě se sluchu u orgánů spravedlno­sti dostává, může mít pochyby o férovém procesu. Budou se ptát, jestli má vůbec smysl vést spor s ministry, prezidente­m, kteří jsou schopní se se soudci nějak domluvit. Nejde o to, že se to tak děje. Jde o to, že to vypadá, že by se to dít mohlo. To je naprostá destrukce pro vnímání soudnictví jako nezávisléh­o, férového a nestrannéh­o poskytovat­ele spravedlno­sti.

LN Nyní se zdá, že každý, kdo zkříží zájmy Hradu, může na příští čtyři roky zapomenout na kariérní postup. Anebo se mýlím?

O to právě jde. Když se se soudci budete bavit vy nebo já, tak přestože není úplně vhodné, abychom s nimi rozmlouval­i, nemůžeme jim nic nabídnout, vyhrožovat jim. Jste-li však prezident republiky, který má rozsáhlé kompetence vůči soudnictví i značný politický vliv, je to věc, jež vás jako soudce může uvést v pokušení. Může se stát, že vaše kariéra bude ohrožena tím, že jste prezidentu nevyhověl. Anebo naopak tím, že jste mu vyhověl, bude vaše kariéra postrčena kupředu. Hlava státu jmenuje soudce Ústavního soudu a předsedy soudů od krajů výše. A může soudce i kárně zažalovat.

prezident Miloš Zeman 27. října 2013

 ??  ?? PRAHA MARTIN SHABU PRAHA
PRAHA MARTIN SHABU PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia