Lidové noviny

„Nemusely vyhasnout dva životy“

- ROBERT SATTLER

PRAHA Tehdy mu bylo osmnáct let. Jan Kočka mladší uháněl 13. června 2009 v půl třetí ráno z centra Prahy na Smíchov. V otcově autě projel několik semaforů na červenou. Ujížděl totiž před policejní hlídkou, která jej dostihla v Plzeňské ulici. Kočka vyběhl z vozu a pokoušel se ukrýt v křoví. Tam ho strážci zákona našli. Dechová zkouška na místě ukázala, že nositel známého jména měl v krvi 1,62 promile alkoholu.

„Hele, chlapi, vyřešíme to nějak jinak. Dám vám sedm tisíc korun a necháme to být. Znáte to, stejně z toho nic mít nebudu, jsem v kontaktu s Topolánkem a Paroubkem (bývalí premiéři – pozn. red.) a vy takhle můžete být za měsíc povýšeni,“domlouval Kočka policistům podle obžaloby, kterou zveřejnil spolek Šalamoun zabývající se nezávislos­tí justice.

Nabízet měl Jan Kočka mladší rovněž lístky na matějskou pouť, již provozuje jeho děda Václav Kočka starší. Dle jednoho z přítomných policistů si počínal sebejistě a působil dojmem, že tak nečiní prvně. Příslušník­y bezpečnost­ního sboru nicméně nepřesvědč­il. O tři dny později s ním bylo zahájeno trestní stíhání pro ohrožení pod vlivem návykové látky a podplácení. Za to mu hrozil až pětiletý pobyt za mřížemi.

Kočka: Nechtěl jsem potíže Případem se koncem července 2009 začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. Na starost jej dostal uznávaný soudce T. F. (LN jeho totožnost znají, ale rozhodly se ji nezveřejni­t). Necelý měsíc nato stíhání podmíněně zastavil a stanovil Kočkovi zkušební dobu na 18 měsíců. Neudělil mu přitom ani zákaz řízení. Rozhodnutí odůvodnil tím, že se obviněný doznal a do té doby nebyl trestaný, a tudíž jiný trest nepřipadal v úvahu.

Tomuto verdiktu ovšem předcházel­o setkání soudce s Janem Kočkou mladším a jeho obhájcem, vyhledávan­ým pražským advokátem Josefem Lžičařem. Ti T. F. – podle spisu v jeho kanceláři – navštívili, aniž by bylo nařízeno jednání či byl člen kolotočářs­ké rodiny předvolán. Cíl schůzky? Kočka chtěl být vyslechnut.

„V příštím roce bych měl maturovat, a protože celá záležitost mi přinesla jisté problémy, rozhodl jsem se upřesnit svoji výpověď,“ měl tvrdit obviněný podle protokolu, jejž po jednání soudce sepsal. „Ten večer jsem byl vystresová­n, měl jsem z toho všeho i strach a zároveň jsem chtěl působit vůči policistům i jako suverén,“vysvětlova­l Kočka.

Nechtěl prý, aby se o záležitost­i dozvěděl otec, neboť s ním měl zhoršené vztahy. A tak byl ochoten udělat cokoliv, aby se tak nestalo. „Mám z toho ponaučení, že jsem jednal nesprávně. V životě bych to už neudělal, navíc jsem z toho všeho i stále vystresová­n. Jsem mladej kluk, mám jiné zájmy a chci hlavně pokračovat ve studiu, takže si uvědomuji, že odsouzení by mně nepomohlo,“dodal se slovy, že incidentu lituje.

Čtyři dny poté, 21. srpna 2009, bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno. Žalobkyně proti verdiktu stížnost nepodala, a tak se počátkem září stalo pravomocný­m.

Soudce: Jednal jsem správně T. F., jenž nyní působí na Vrchním soudě v Praze, podle svých slov nepochybil. „Co se týká místa, kde mladistvý učinil své doznání, to vyplývá nejspíše ze spisového materiálu, který bohužel nemám k dispozici a sám si jej nepamatuji. Nicméně v tomto směru nejsou stanoveny žádné ‚prostory k tomu určené‘,“odůvodnil pro LN. „Že k tomu nedošlo v hlavním líčení v jednací síni, je zcela logické. Nastanou-li před nařízením hlavního líčení skutečnost­i odůvodňují­cí jiný, zákonem preferovan­ý postup, hlavní líčení se nenařizuje,“doplnil.

Svůj tehdejší postup považuje za správný i s ohledem na skutečnost, že Kočka loni způsobil smrtelnou nehodu. Podle soudce se ve zkušební době osvědčil, čímž tehdejší rozhodnutí splnilo účel.

Advokát Josef Lžičař odmítl, že by na soudce působil. „To je totální nesmysl. Naprosto vylučuji, že by mělo dojít k ovlivňován­í soudce,“řekl LN. „Výslech pachatele proběhl v budově soudu, tudíž podle mě za zcela běžných okolností,“dodal.

Podle trestního soudce Romana Lady ze Soudcovské unie může samosoudce podmíněně zastavit trestní stíhání sám, takzvaně od stolu. Aby prováděl výslech obviněného ve své kanceláři, ovšem prý není běžné. „To není místo, kde soudce jedná. Jedná pouze v jednací síni. Minimálně by tam měly být přítomny všechny strany řízení, nejen jedna,“řekl Lada LN. Státní zástupce by podle něj měl být o výslechu informován, aby se jej mohl zúčastnit a případně se obviněného na cokoliv doptat.

Spolek Šalamoun upozornil na zvláštní okolnosti, za nichž soudce před deseti lety upustil od potrestání Jana Kočky ml. za jízdu pod vlivem alkoholu a uplácení. Kočka loni opět řídil opilý a způsobil smrtelnou nehodu, při níž sám zahynul.

Šalamoun: Zameteno pod stůl Spolek Šalamoun, jenž veškerý spis k téměř deset let starému případu nyní zveřejnil, se domnívá, že byl případ Jana Kočky mladšího záměrně „ututlán“. „Je to příběh o etice výkonu soudcovské funkce a o míře možného klientelis­mu v prostředí justice, a to na pozadí i jednoho ‚pod stůl zameteného‘ trestního případu,“napsal spolek v prohlášení podepsaném i jeho předsedou Johnem Bokem.

„Kdyby tehdy nebyl pod stůl ‚zameten‘, možná by 28. září 2018 na dálnici D11 nemusely zbytečně vyhasnout dva lidské životy,“vyjádřil Šalamoun spekulaci. Podle Kočkova tehdejšího obhájce Lžičaře jsou tyto úvahy neseriózní. Označil je za „zlomyslnou snahu přiživovat se na tragédii“. Ačkoliv se těmito výroky cítí být dotčen, řešit je dál nechce.

 ?? FOTO ČTK ?? Jan Kočka ml. na fotografii z náhrobku
FOTO ČTK Jan Kočka ml. na fotografii z náhrobku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia