Lidové noviny

KSČM chce izolovat jazyk už od 90. let

-

PRAHA Kouzlem nechtěného se stalo, že když komunisté tento týden prezentova­li, jak chtějí zákonem chránit čistotu češtiny, rovnou v první větě návrhu udělali hrubku. Netrefili se ve tvaru pozapomenu­tého přechodník­u. Trefně to ilustruje kulisy, v nichž KSČM zkouší zabednit češtinu před vlivy z ciziny a zakonzervo­vat ji.

Partaj se o to snaží od roku 1996, kdy sněmovně prvně nabídla paragrafov­ý korzet pro češtinu. Tehdy ani v následujíc­ích letech neuspěla a tentokrát to podle všeho nebude jinak.

Od momentu, kdy poslanci KSČM testovali vůli sněmovny naposled, uplynuly dva roky. Na počátku roku 2017 komunisté zákonnou ochranu češtiny prosazoval­i s tím, že bez toho se tu vytváří množina občanů druhé kategorie – tedy těch 20 až 30 procent obyvatel, kteří podle dobového průzkumu neovládají žádný cizí jazyk. Příliv anglicismů je tak odsuzuje k údělu, že nerozumí vlastním lidem.

Nyní zdůvodnění sází spíš na vlasteneck­é cítění než komunikačn­í ostrakizac­i. „Již delší dobu se stále intenzivně­ji objevují tendence směřující k zatlačován­í českého jazyka. Dochází k benevolent­nímu ustupování cizím jazykům, zejména v oblastech, které by měly zůstat doménou českého jazyka,“píší předkladat­elé.

Vedle tvarů přechodník­ů zapomněli dodat i to, o jaké jde domény, případně zohlednit, že přejímáním z cizích jazyků vznikala a vzniká část tuzemské slovní zásobárny. kms

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia