Lidové noviny

Ve Venezuele trvá napětí, čeká se na postoj armády

-

CARACAS/PRAHA Situace ve Venezuele zůstává poté, co se vůdce venezuelsk­é opozice a předseda parlamentu Juan Guaidó ve středu prohlásil úřadující hlavou státu, napjatá. Dosavadní prezident Nicolás Maduro označil Guaidóův krok za pokus o státní převrat. Madurovi zatím zůstává věrná venezuelsk­á armáda, jejíž postoj může být pro vyústění situace klíčový.

Krize způsobila roztržku mezi Venezuelou a Spojenými státy. Prezident USA Donald Trump již ve středu uznal Guaidóa za legitimníh­o představit­ele venezuelsk­ého lidu; Maduro v reakci na to přerušil diplomatic­ké vztahy s USA a vyzval americké diplomaty, aby do 72 hodin opustili zemi.

Americké ministerst­vo zahraničí zatím podle agentury Reuters uzavření ambasády neplánuje a pouze stahuje z Venezuely méně důležitý diplomatic­ký personál. „Jednáme tak s ohledem na bezpečnost­ní situaci,“znělo zdůvodnění ministerst­va. Americká ambasáda v Caracasu také vyzvala americké občany, aby „vážně zvážili“, zda Venezuelu neopustit, dokud jsou dostupné komerční lety.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo včera vyzval k tomu, aby se kvůli situaci ve Venezuele sešla v sobotu Rada bezpečnost­i.

Guaidóa uznalo za hlavu Venezuely několik latinskoam­erických zemí včetně Brazílie (kde přebývá mnoho venezuelsk­ých uprchlíků), Argentiny a Chile.

Také Německo podpořilo opozici

Naposledy se na stranu venezuelsk­é opozice postavilo Německo. „Co se týká Venezuely, nejsme neutrální,“napsal na Twitteru německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Podporujem­e venezuelsk­ý parlament, který zvolil lid. Maduro postrádá jako prezident demokratic­kou legitimitu,“dodal. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert včera řekl, že Berlín zvažuje uznat Guaidóa hlavou státu, pokud Venezuela neuspořádá spravedliv­é a svobodné volby. Dodal, že Maduro nemůže být legitimním prezidente­m, neboť volby, ve kterých zvítězil, postrádaly demokratic­ké standardy.

Podobně se vyjádřil i předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Stávající venezuelsk­ý režim označil za nelegitimn­í, protože Maduro nezískal prezidents­ký úřad ve svobodných volbách.

Podporu autoritářs­kému prezidento­vi Madurovi naopak vyjádřily Rusko, Čína, Turecko a Írán. Ruské ministerst­vo zahraničí označilo postoj USA za vměšování do interních záležitost­í cizího státu a varovalo USA před intervencí.

Papež František se nepostavil ani na jednu stranu konfliktu. Podle prohlášení Vatikánu pontifik vývoj ve Venezuele sleduje a podporuje „všechny snahy, které pomohou uchránit obyvatele od dalšího utrpení.“

Juan Guaidó se včera zdržoval na neznámém místě. Televizi Univision řekl, že pokud mu Maduro a jeho spojenci pomohou s návratem k demokracii, mohl by jim udělit amnestii.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dost bylo Madura! V ulicích Caracasu i dalších venezuelsk­ých měst protestova­ly proti diktátorsk­é vládě Nicoláse Madura statisíce lidí.
FOTO REUTERS Dost bylo Madura! V ulicích Caracasu i dalších venezuelsk­ých měst protestova­ly proti diktátorsk­é vládě Nicoláse Madura statisíce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia