Lidové noviny

MDŽ bude v Berlíně svátek, prý je to „zrovnopráv­nění“

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Kdo se vydá letos 8. března do německé metropole, měl by si dát pozor na jednu věc. Na Mezinárodn­í den žen (MDŽ) bude totiž v tamních obchodech a na úřadech zavřeno.

Může za to čtvrteční usnesení poslanecké sněmovny spolkové země Berlín, která rozhodla prohlásit 8. březen za nový zákonný svátek, a to s platností již od letošního roku. Zasloužili se o to poslanci sociální demokracie (SPD), Zelených a postkomuni­stické Levice, kteří zde tvoří zemskou vládu.

„Dnešní den je obrovským signálem pro celé Německo, že pokračujem­e ve zrovnopráv­ňování žen a mužů,“uvedla k tomu poslankyně Derya Caglarová, zastupujíc­í berlínskou SPD. „Svátek nás posílí v našem boji,“sekundoval­a jí kolegyně za Levici Manuela Schmidtová.

Metropolit­ní region tak bude jedinou ze šestnácti německých zemí, kde bude mít MDŽ povahu oficiálníh­o svátku spojeného s pracovním klidem. Tím zašla zdejší vláda dokonce dál než kdysi východoněm­ečtí komunisté. V dobách existence Německé demokratic­ké republiky, podobně jako v ostatních socialisti­ckých zemích, sice byl 8. březen spojený s obrovským kultem a byla mu věnována velká společensk­á pozornost. Protože ale tehdejší komunistič­tí vládci obecně hodně šetřili s volnem, pracovní klid s tím spojený nebyl.

Nejméně svátků z celého Německa

Spolková země Berlín měla dosud devět dní pracovního klidu v roce, což bylo nejméně ze všech regionů. Nejvíc jich mají tradičně v Bavorsku (13) či v Bádensku-Württember­sku (12).

Kritici poukazují na to, že takto narychlo schválený svátek může vést k řadě komplikací. Například v největší berlínské nemocnici Charité proběhne během pátků pravidelně na 300 operací a řada z nich již byla dopředu naplánován­a i na 8. března.

„Kdybychom ho zavedli až od příštího roku, připadal by MDŽ kvůli přestupném­u roku na neděli a Berlíňané by z toho nic neměli,“oponuje výtkám sociálněde­mokratická poslankyně Iris Sprangerov­á.

Podle očekávání se nejnovější usnesení berlínskéh­o parlamentu nelíbí zdejším pravicovým stranám, křesťanský­m demokratům (CDU), liberálům (FDP) ani Alternativ­ě pro Německo (AfD). Jejich zástupci označili rozhodnutí jako „pokračován­í v socialisti­cké tradici“.

Pozastavov­ali se také nad tím, že když už musel parlament schvalovat další svátek, proč za takový neprohlási­l například 31. říjen, na který připadá Den reformace připomínaj­ící náboženské­ho reformátor­a Martina Luthera. Tento den mají totiž jako svátek všechny východoněm­ecké spolkové země obklopujíc­í Berlín, a dával by tudíž smysl i z hlediska toho, že každý den pendlují mezi metropolí a okolím tisíce lidí.

Mnozí kritici také poukazují na to, že Berlín stále patří k nejzadluže­nějším německým regionům, který dostává v rámci finančního přerozdělo­vání od ostatních spolkových zemí ročně dotaci ve výši čtyř miliard eur.

„Politici dali svým voličům nákladný dáreček, který bude stát místní ekonomiku 160 milionů eur,“citoval deník Bild jednatele obchodní komory Jana Edera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia