Lidové noviny

SUV vítězí: Tiguan porazil Golf

- ROMAN ŠITNER

Fenomén vozů SUV mění zažité pořádky. Dříve okrajová auta už drtí v prodejích dosavadní bestseller­y. Koncernu Volkswagen se na tuto vlnu podařilo naskočit.

PRAHA Legendární Golf přišel o žezlo krále koncernu Volkswagen. SUV Tiguan se ve světě loni prodávalo lépe. Ještě pár let zpátky by se přitom zdálo nepravděpo­dobné, že by legendu mohl v prodejích ohrozit pseudoteré­nní vůz.

Změna přišla nečekaně rychle – pomohlo, že zatímco prodeje SUV výrazně rostou, běžné vozy jako Golf naopak ztrácí. Podle odborného serveru Focus2move.com Tiguan Golf loni těsně porazil. SUV si pořídilo 791 tisíc zákazníků, Golf o necelé dva tisíce méně. V roce 2017 byl podle stejné statistiky rozdíl mezi oběma vozy ještě 150 tisíc aut.

Tiguan je pro Volkswagen relativní nováček. Prodává se od roku 2007 a tento týden překonal metu pěti milionů vyrobených aut. Oproti tomu Golf je v nabídce od roku 1974 a pořídilo si jej 35 milionů zákazníků.

Volkswagen se dere vzhůru Změna ilustruje hned dva silné trendy současné doby – stále více zákazníků dává přednost vozům SUV před vozy klasické konstrukce a také to, že Volkswagen už v tomto segmentu nehraje druhou ligu. Tiguan je aktuálně druhé nejprodáva­nější SUV světa po Toyotě RAV4. Ještě v roce 2016 byl tento model až pátý.

Pro Volkswagen je Tiguan zlatý důl, právě toto auto přináší marže, které výrobce na běžných autech nemá. „Tiguan zajišťuje na celém světě pracovní místa pro desetitisí­ce lidí a významně přispívá k ziskovosti. Proto je důležité, abychom nepolevova­li v investicíc­h do vývoje a výroby Tiguanu,“říká hlavní odborář koncernu Bernd Osterloh.

Právě Tiguan pomohl tomu, že je celý koncern Volkswagen v současnost­i po alianci Renault Nissan a Toyotě třetím největším výrobcem vozů SUV na světě. Je znát, jak se postupně v této oblasti dere vzhůru. V roce 2017 byl pátý, o rok dříve dokonce až osmý, a to přesto, že šlo o největší automobilk­u světa.

Pomáhá také stále širší nabídka SUV v produkci koncernu. Značka Audi už má pět modelů, Volkswagen čtyři, Seat tři, Škoda ke dvojici Karoq a Kodiaq letos přidá Kamiq, další SUV prodávají i Porsche a Bentley.

Jenže nová SUV si nekupují jen zákazníci, kteří dosud dávali přednost konkurenci. Sahají po nich i ti, kteří si dosud pořizovali právě třeba Golf. Prodeje těchto tradičních aut proto klesají. Mladoboles­lavská Škoda, součást stejného koncernu, vykazuje rostoucí prodeje svých SUV, zatímco konvenční modely ztrácí.

SUV Kodiaq už v prodejích překonalo Superb, Karoq se postupně dotahuje na Rapid (tento model v nabídce nahradí Scala) a Octavii, nový menší Kamiq pak pravděpodo­bně sebere zákazníky Fabii i Scale.

Čísla od samotného koncernu Volkswagen dominanci Tiguanu zatím nepotvrdí. Golf zůstává nejprodáva­nějším modelem skupiny. Firma k němu připočítáv­á i Golf Sportsvan, verzi, kterou s běžným Golfem spojuje jen podvozek a jméno, jinak jde o odlišnou velkoprost­orovou karoserii. Tiguan skončí pravděpodo­bně až třetí, protože v oficiálníc­h statistiká­ch firma sčítá prodeje modelů Jetta a Bora. Dříve šlo o totožná auta, dnes mají jen málo společného. Jejich sečtená čísla Tiguan také převyšují.

„Očekáváme, že prodeje Tiguanu jednou v budoucnost­i Golf překonají,“říká ke koncernový­m číslům mluvčí značky David Valenta. „Podle prognóz bude trend směrem k SUV pokračovat rostoucí rychlostí i v dalších letech,“dodává s tím, že plánuje, že v roce 2025 by mohlo být každé druhé vozidlo značky SUV. Nyní to není ani pětina.

Přijde další růst. Nebo pád? Loni se ve světě prodalo 32 milionů aut SUV a jde v posledních letech o nejrychlej­i rostoucí segment ve všech regionech světa. Pro automobilk­y je to nejdůležit­ější zdroj zisku. Lidé o tyto vozy tak stojí, že jsou ochotni za ně platit vyšší cenu než za podobně velké běžné vozy. Výrobci tak na nich více vydělají.

Jak dlouho bude popularita SUV pokračovat, není jisté. Nový impulz k dalšímu růstu by jim mohl dát nástup elektromob­ility – do jejich vyšší podlahy se snadněji zakomponuj­e baterie. Tímto směrem se vydá i Škoda Auto se svým elektrický­m SUV, které vyjede příští rok. Na druhou stranu se ale SUV kvůli vyšší hmotnosti a vyššímu odporu vzduchu potýkají s vyšší spotřebou a tedy i emisemi. Očekávané zpřísňován­í norem i rostoucí daně závislé na množství emisí by mohly vrátit preference zákazníků zpátky k úspornější­m běžným vozům.

Automobilk­y je proto zcela nepouští a i přes nižší ziskovost je udržují v nabídce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia