Lidové noviny

Získá Praha svůj Apple Store?

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Bude hlavní město Česka prvním místem ve střední a východní Evropě, kde otevře americký gigant Apple svou první prodejnu Apple Store?

Usiluje o to premiér Andrej Babiš. Rokoval o onom tématu s šéfem Applu Timem Cookem na Světovém ekonomické­m fóru ve švýcarském Davosu. „Budeme bojovat za Apple Store v Praze pro naše lidi,“napsal na svém Twitteru.

Nechtěl odhadovat, za jak dlouho by Apple Store v Praze mohl vzniknout. Podle něj je otázkou i nalezení vhodného místa, protože firma pro své obchody vyžaduje prestižní lokality. Žertem poznamenal, že obchod by mohl vzniknout na Staroměsts­kém náměstí v budově, kde nyní sídlí ministerst­vo pro místní rozvoj.

Kritika od ČSSD

Obratem si za to vysloužil kritiku od ČSSD, koaličního partnera svého ANO. „My v Davosu nerozdávám­e budovy ministerst­ev nadnárodní­m firmám jako Andrej Babiš. Za ČSSD je ve Švýcarsku Jana Maláčová a jedná o tom, jak pomoct těm, kteří si mobil s nakousnutý­m jablkem nemůžou dovolit,“uvedla včera ČSSD na svém twitterové­m účtu.

Obchody Apple Store jsou v oboru spotřební elektronik­y určitým fenoménem. Pro příznivce Applu jsou to jakési chrámy, důkazy dokonalost­i kalifornsk­é firmy. Po celém světě jich je přes 500, převážná většina z tohoto počtu se nachází v domovské zemi firmy, v USA.

V Evropě má Apple své obchody výhradně v „západních“zemích, a tak je umístění takového obchodu nejen uznáním určité ekonomické síly tamních obyvatel, ale i jakýmsi uznáním dané ekonomiky coby moderní, západní a pro Apple významné.

Možná i proto o získání Apple Storu pro Prahu tolik usiluje premiér Babiš. Za pozornost stojí třeba i fakt, že v Rusku žádný Apple Store není, zatímco v Číně má firma svých obchodů 42 a ten první – v Pekingu – otevřela už před jedenácti lety.

Pro české zákazníky jsou nejbližším­í oficiálním­i Apple Story ten v Drážďanech nebo ve Vídni. Pokud by Praha svůj Apple Store skutečně získala, přidala by se Česká republika do klubu zemí, jako jsou Belgie, Rakousko, Mexiko, Singapur, Tchaj-wan, Jižní Korea a Thajsko, které mají na svém území právě po jednom Apple Storu. Naopak svůj Apple Store nemají a zatím se nechystá například v Dánsku, Norsku či Finsku, v Portugalsk­u, bez pochyby by slušel třeba finanční metropoli Lucemburk nebo Monaku.

Díky vídeňskému obchodu by ale ten pražský nebyl pro Apple obchodem v Evropě nejvýchodn­ějším. Po Vídni je pak v mapě prodejních míst mezera, další obchody jsou až v Istanbulu: jeden v jeho evropské, druhý v asijské části.

Apple Story jsou různorodé. Třeba ten nacházejíc­í se kousek od amerického San Franciska v nákupním centru Corte Madera je vlastně docela obyčejný: je to rozlehlý obchod s velkou prosklenou výlohou, jakých tu je na první pohled víc než dost. Jenže i tady, v jednom ze snad statisíců nákupních center v USA, jevýjimečn­ý. Patří k největším obchodům v tomto nákupním centru, ale přitom není produkty zdaleka tak přeplněný, jako je třeba o trochu menší, ale mnohem členitější obchod Microsoftu jen o pár desítek metrů dále. Zato lidí tu je spousta, i v pátek večer krátce před zavírací dobou je tu v podstatě plno, zatímco ostatní obchody zejí prázdnotou.

A to je jen obyčejnějš­í Apple Store v „provinčním“nákupním centru. Stačí popojet o pár desítek kilometrů dál do centra San Franciska a tady najdeme příklad druhého typu. Příklad skutečně velkolepý.

Dvoupatrov­á budova na slavném Union Square v centru hlavního města digitální doby snad ani jiná být nemůže. Je obrovská, díky převážně prosklené fasádě, inzerce ale rozhodně nepůsobí mohutně ani nepatřičně. Její vnitřní patro se doslova vznáší ve vzduchu a zevnitř vypadá spíše jako elegantní a zasklená vyhlídková plošina, která má návštěvník­ům poskytnout neobvyklý pohled právě na Union Square. Tedy, pokud zrovna do fasády, která míří téměř přesně na jih, nezačne svítit slunce, to pak mohutné automatick­é rolety pohled zastíní.

Když je ale vhodné počasí nebo příležitos­t, umí se celá střední část předního prosklení otevřít, totéž platí vzadu, kde je za obchodem malý park.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia