Lidové noviny

Kouknu a poznám

Sněmovna přijala definici antisemiti­smu, ale...

- Zbyněk Petráček

Psát provokativ­ně k antisemiti­smu zavání průšvihem, ale zkusme to. Včera čeští poslanci hladce přijali usnesení s definicí antisemiti­smu. Je to dobře, nebo špatně? Proč je to dobře, shrnuly už včerejší LN. Proto, že z toho plyne metodologi­e pro policii a orgány v trestním řízení. A proto, aby občané věděli, že jisté projevy – i na webu – jsou postižitel­né. To je samozřejmě jasné plus. Ale člověk se stejně neubrání pocitu, že definovat antisemiti­smus usnesením parlamentu je trošičku alibistick­é. Jeden bod světového trendu je splněn, ale problém přetrvává, dokonce bobtná. Buďme rádi, že spíše na západ od nás než v Česku, ale tím více může definice přijatá sněmovnou působit na dost občanů zbytečně.

Potter Stewart, soudce Nejvyššího soudu USA, řekl v roce 1964: „Nedokážu definovat pornografi­i, ale poznám ji, když ji vidím.“A podobně to funguje s antisemiti­smem.

Ve čtvrtek spisovatel­ka Christine Wunnickeov­á odmítla německou Cenu Ernsta Hoferichte­ra. Spoluoceně­ným byl totiž karikaturi­sta Dieter Hanitzsch. Pro liberální list Süddeutsch­e Zeitung nakreslil stereotypn­í obrázky premiéra Izraele: Netanjahu drží raketu s šesticípou hvězdou. To není antisemiti­smus podle definice, ale ten obrázek jako by vypadl z komunistic­kého Rudého práva. Na toto, na pěstění jisté atmosféry v bastionech moderní levice, jsou definice krátké.

Jsou krátké i na to, co se děje v britské Labouristi­cké straně. Na to, že informace o antisemits­kých vraždách v Evropě (fakt, že všechny po roce 2000 byly dílem muslimskýc­h pachatelů), vyšla na webu Jüdische Rundschau, ale ne v médiích hlavního proudu. Na to, že dokument A v noci pozorují měsíc, kritický v tomto duchu, nechce vysílat švédská veřejnoprá­vní televize. (Jeho autoři nyní hovořili v pražském centru DOX.)

Všechny tyto ukázky naplňují formuli „nedokážu definovat antisemiti­smus, ale poznám ho, když ho vidím“. Kdežto cizelované definice poslouží i k tomu, aby se je lidé jistého ražení naučili obcházet. Tím vůbec není řečeno, že zabývat se antisemiti­smem a snažit se ho definovat je špatně. Je tím řečeno jen tolik, že takový postup má své meze. Pomůže získat klacek na vulgární weby či radikály z hnutí typu AfD, ale ne na pokrokové akce typu protitrump­ovský pochod žen. Buďme rádi, že díky očkování komunismem poznáme obludnou karikaturu, aniž bychom na to potřeboval­i definici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia