Lidové noviny

Babišizace ČSSD

Změna názvu může být jen úhybný manévr

- Martin Zvěřina

Naše nejstarší politická strana připravuje nové stanovy navrhující i změnu názvu strany. Už by to mohlo být poněkoliká­té ve 140leté historii, kdy by strana změnila název. Navrhované nové jméno Sociální demokracie (SD) však především ruší tradiční zkratku ČSSD, tu strana používá nepřetržit­ě od roku 1945, bez ohledu na dílčí změnu názvu. Že takový nápad vyvolává u členů odpor, je pochopitel­né. Chci-li nějaký politický projekt inovovat, pak změnou názvu nezačínám, ale spíš končím.

Tvůrci stanov však nejsou naivní, změna názvu může být šidítkem, falešným terčem či bílým psíkem, který na sebe váže většinu pozornosti. Na odstranění názvu se všichni soustředí a jejich pozornosti úplně unikne skutečnost, že nové stanovy velice zjednodušu­jí stranické věrchušce mocenské ovládání strany tím, že jeden stranický orgán – ústřední výkonný výbor – úplně ruší. Nic proti tomu, proč by se nemělo rozhodován­í zjednoduši­t, jen by to chtělo pořádnou vnitrostra­nickou debatu. Potíž ČSSD vězí v tom, že nové stanovy dostaly zatím jen krajské organizace, avšak o tom, že by byly povinny rozeslat navrhované stanovy všem členům, zatím nebyla řeč. Straníci mají pro hněv dobrý důvod.

Náčelníci či vůdcové ČSSD mají jasný cíl, chtějí se operativno­stí přiblížit novým uskupením, jako jsou ANO, Piráti či SPD. Tyto subjekty se rozhodují rychle a efektivně, ANO a SPD proto, že otec zakladatel je téměř nezpochybn­itelnou autoritou, Piráti proto, že se dohadují elektronic­ky. Možná straníci zvažovali i lepší názvy, třeba se zkratkou JO, avšak zalekli se, mohl by je totiž zažalovat cirkus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia