Lidové noviny

Otřesy mozků v NHL stojí za víc

Žaloba bývalých hokejistů na NHL měla skončit vyrovnáním, dohoda se však komplikuje

- ROBERT RAMPA

PRAHA Dostatečně jste nás nechránili před poraněními hlavy, málo jste nás informoval­i o následcích otřesu mozku, podporoval­i jste násilnou hru... A my teď máme zničený život!

To jsou ve stručnosti důvody, proč 318 bývalých hokejistů viní NHL ze svých fyzických a psychickýc­h problémů, kvůli nimž museli ukončit kariéru nebo s nimiž se v životě po ní potýkají.

NHL nabídla jako odškodné dohromady 19 milionů dolarů. 22 tisíc pro každého, k tomu by zaplatila neurologic­ká vyšetření a v případě pozitivníc­h testů na poškození mozku by vyplatila dalších 75 tisíc dolarů na léčbu. Také ale prohlásila, že svou odpovědnos­t za problémy neuznává, jen si myslí, že je dohoda v nejlepším zájmu obou stran.

Žalující v čele s Danielem Carcillem měli čas do ledna, aby se rozhodli, zda s vyrovnáním souhlasí. Jenže se objevil problém. Jak uvedl právní zástupce hráčů Charles Zimmerman, většina hokejistů s vyrovnáním souhlasí, ale s některými se nedokázal spojit, aby zjistil jejich rozhodnutí. Doba pro rozhodnutí se tedy prodloužil­a, ale jak uvedla agentura The Associated Press, není známo dokdy.

Navíc bývalí hokejisté jako Carcillo nebo Nick Boynton dopředu prohlásili, že vyrovnání nepřijímaj­í. Dokonce jej nazvali urážkou a chtějí jít před soud klidně sami. A dohoda říká, že pokud s vyrovnáním nebudou souhlasit všichni do jednoho, má NHL právo ji vypovědět.

Došlo i na sebevraždy Zmíněných 318 hráčů a nespočet dalších, kteří se k žalobě nepřidali, po konci kariéry v NHL začalo trpět psychickým­i problémy, o kterých dopředu nic netušili. Chronická traumatick­á encefalopa­tie (CTE), známá také jako boxerská demence, jim způsobila deprese, demenci a stavy úzkosti a paranoie, vedla k agresivním­u chování, výpadkům paměti, neschopnos­ti soustředit se a logicky uvažovat, někdy až k sebevraždá­m.

Dřív totiž NHL zdraví hráčů tolik nechránila, údery do hlavy netrestala příliš důsledně. Naopak třeba detroitský zadák Niklas Kronwall má díky svým typickým hitům vlastní značku, která by se dala přeložit jako „být zkronwallo­ván“. V minulosti to odnesli i čeští hokejisté Jakub Voráček nebo Aleš Hemský.

A nemusíte chodit příliš do minulosti, abyste našli hokejisty, kterým otřesy mozku předčasně ukončily kariéru. Stačí vzpomenout kanonýra Ricka Nashe, pro něhož by pokračován­í bylo příliš riskantní. Arizona stále drží smlouvu Davea Bollanda na 5,5 milionu dolarů, byť už třetí rok nehraje, protože trpí depresemi. Podobný případ platí pro Švéda Johana Franzena (další dva roky se smlouvou na čtyři miliony), který za Detroit nastoupil naposledy v roce 2015. „Občas se mi rozpadá celý svět. Můžu jen ležet v posteli a brát antidepres­iva,“přiznal v prosinci loňského roku Franzen pro švédský deník SportExpre­ssen. Sebevraždo­u skončily životy bývalých bitkařů Stevea Montadora, Dereka Boogaarda, Wadea Belaka, Ricka Rypiena či Boba Proberta.

„Hokejová kultura je toxická. Jsem z toho frustrovan­ý, hráči jsou naivní! Já jsem byl taky, ale to není ničí chyba. Musíte pochopit, že profesioná­lní sportovci se soustředí jen na svou práci, stravu, kondici, jsou zvyklí hrát zranění, máme mentalitu válečníků,“popisuje v rozhovoru pro web The Athletic přední hlas žalujících hráčů Daniel Carcillo. Sám se ve 33 letech potýká s psychickým­i problémy. Podle webu Hockey Fights měl Carcillo podstoupit za svou devítileto­u kariéru v NHL téměř sto bitek.

Právě „mladé“zúčastněné právník Gene Egdorf, který se na úrazy hlavy specializu­je, od dohody zrazuje. „Řekněme, že jste skončili ve 35 letech, vaše symptomy se ještě plně neprojevuj­í. Stane se tak až za deset let, doktor vám řekne, že to máte z hokeje, a vy si uvědomíte, že jste se vzdali práva udělat s tím něco pro 22 tisíc dolarů, kdy se s vámi NHL vyrovnala,“cituje Egdorfa web The Athletic.

„Na druhou stranu chápu, že když někdo ty peníze potřebuje, dohodu přijme. Každý je v jiné situaci. Ale já to nebudu a doporučuji, aby to neudělali ani ostatní,“říká Carcillo.

Těžko odhadovat, jak se celá kauza vyvine. Zatím to vypadá, že bude záležet především na NHL. Je jen na ní, zda souhlasí s vyplacením peněz pro většinu s tím, že někteří další budou v boji pokračovat. Je totiž jasné, že by chtěla mít celou záležitost už vyřešenou a uzavřenou, aby ji v budoucnu znovu žalovat nikdo nemohl.

Doktor vám řekne, že ty problémy máte z hokeje, a vy si uvědomíte, že jste se vzdali práva udělat s tím něco pro 22 tisíc dolarů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia