Lidové noviny

Syn tuláka Charlieho míří do Plzně

- JINDŘICH ROSENDORF

Podobu otce nezapře. Eugen Chaplin – potomek slavného herce Charlese Spencera Chaplina – se chystá z domovského Švýcarska do Plzně, kde 5. února uvidí baletní inscenaci Chaplin volně inspirovan­ou životem jeho otce. A ještě předtím z jeviště tamní Nové scény sám promluví k divákům.

Eugene Chaplin v polovině minulého roku kontaktova­l plzeňské Divadlo J. K. Tyla. „Oslovil nás s tím, že slyšel pozitivní ohlas na inscenaci, kterou loni nastudoval šéf našeho baletního souboru Jiří Pokorný, a rád by ji zhlédl,“vysvětluje Michal Lieberzeit z plzeňského divadla. Pětašedesá­tiletý Eugen Chaplin je pátým dítětem Charlieho Chaplina a jeho o 36 roků mladší manželky, herečky Oony O’Neillové, je tudíž vnukem dramatika Eugena O’Neilla a otcem modelky a herečky Kiery Chaplinové.

Spekuluje se, že Chaplin mohl Prahu navštívit už v roce 1908, kdy londýnské kočovné divadlo Karno, jehož byl tehdy členem, zavítalo na scénu pražského Varieté, dnes HD Karlín

filmů ve švýcarském městě Vevey; v přilehlé obci Corsier-sur-Vevey strávil Chaplin šťastně posledních dvacet let a je zde se svojí ženou i pohřben. V domě, kde žil, je nyní jeho muzeum.

„Hodinu před představen­ím začne přednáška pana Chaplina a pak beseda s ním, promítnou se ukázky z nejslavněj­ších filmů jeho otce, například Kid, Zlaté opojení, Světla velkoměsta nebo Diktátor, večer uzavře autogramiá­da,“doplňuje Lieberzeit. Eugene Chaplin není v Čechách poprvé a vztah k naší zemi měl prý i jeho otec, o jehož odkaz Eugene pečuje. Spekuluje se, že Prahu mohl navštívit už v roce 1908, kdy londýnské kočovné divadlo Karno, jehož byl tehdy19let­ý Chaplin členem, zavítalo na scénu pražského Varieté, dnes Hudebního divadla Karlín. Svoji hvězdnou hollywoods­kou dráhu lemovanou zhruba devadesáti filmy, jež většinou vedle scénářů, režií a titulních rolí opatřil později i vlastní hudbou (napsal přes 500 skladeb), odstartova­l ovšem prvními němými groteskami až zhruba o šest let později. I u nás měl brzo nespočet fanoušků, kteří milovali jeho osobitou „poezii smíchu i slz“a zamýšleli se nad specifikou jeho humoru. „Chaplinův humor je metodický jako demonstrac­e univerzitn­ího profesora; je důkladný jako odborné pojednání; je přesný a dokumentár­ní jako fyzikální pokus…,“psal třeba Karel Čapek už roku 1925 do Lidových novin v úvaze Chaplin čili o realismu.

Snílkovský hrdina i sociální kritik Chaplin přijal rovněž čestné členství avantgardn­ího uměleckého sdružení Devětsil, přátelil se s českým hercem Rudolfem Myzetem a po válce věnoval Českoslove­nskému kinematogr­afickému muzeu své rekvizity – buřinku, boty, hůlku. Významně se angažoval také ve sbírce k obnově nacisty vyhlazenýc­h Lidic; ostatně proti hnědé hrozbě vystoupil už v roce 1940, kdy geniálně parodoval Hitlera ve svém prvním zvukovém snímku Diktátor. Hitler prý jen bezmocně zuřil, když film uviděl, zatímco Chaplin ovlivnil i debatu o vstupu USA do války. Jeden z nejzářivěj­ších umělců světa proti zločinci, před kterým se tehdy svět třásl. Tulák vyhrál. Možná i o tom bude na setkání v Plzni řeč.

Autor je publicista

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ledový Charlie. Eugene Chaplin u sochy svého otce, která vznikla u příležitos­ti 40. výročí úmrtí svého otce v sedlu Jungfraujo­ch ve Švýcarsku.
FOTO PROFIMEDIA Ledový Charlie. Eugene Chaplin u sochy svého otce, která vznikla u příležitos­ti 40. výročí úmrtí svého otce v sedlu Jungfraujo­ch ve Švýcarsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia