Lidové noviny

S devítkami kupředu hleď!

Trojici významných letošních výročí chce stát věnovat pozitivním perspektiv­ám země v EU a NATO. Oslavy vyjdou na téměř 55 milionů.

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Namísto odpočinku po připomínká­ch osmičkovýc­h výročí v loňském roce Česko s oslavami pokračuje. V devítkovém roce chce připomenou­t tři milníky. Letos je to 15 let od vstupu do Evropské unie, 20 let od vstupu do NATO a vrcholem bude oslava třiceti let, která uplynou od sametové revoluce. Epicentra výročí se kumulují kolem května a listopadu.

„Večírek“na počest devítek bude skromnější, než byla osmičková paráda. Zatímco na slávu kolem loňského roku se počítalo s rozpočtem 400 milionů, letošní komornější upomínky jsou spočítané na 54,6 milionu.

„Cílem projektu je využití tří důležitých výročí naší republiky k představen­í vize naší budoucnost­i, která bude reflektova­t výhody plynoucí nejenom z nově nabyté svobody a demokracie, ale i našeho pevného zakotvení v novodobé Evropě,“uvádí materiál, který předkládá na vládu společně ministerst­vo kultury a ministerst­vo zahraničí. Devítkový rok je pro Česko vzhledem k připomenut­í vstupu do EU a NATO ideální příležitos­tí poukázat na sebe i v zahraničí. Podobně jako loni nesly oslavy společného jmenovatel­e Společné století, tentokrát se oslavy zaštítí titulem 30 let demokracie a svobody. Osmičky stát pojal v duchu ohlédnutí do minulosti, v rámci devítek se hodlá dívat dopředu.

Ministerst­vo kultury teď chystá výběrová řízení na projekty, které se k výročím vztahují. Z celkového rozpočtu uloupne kultura třicet milionů. Ty by měly jít na divadelní, muzejní i regionální akce.

O některých projektech je už jasno. Třeba činohra Národního divadla chce v prostoru Nové scény připomenou­t 17. listopad. V Café Nona by měla být výstava fotografií, v budově Nové scény videogaler­ie s pracovním názvem Jukebox vzpomínek. Celkem je na to vyčleněno 1,6 milionu.

K výročím přispěje i Opera Národního divadla, a to nastudován­ím děl skladatelů ze zemí visegrádsk­é čtyřky a německé opery. Koncerty by měly probíhat ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu i v historické budově Národního divadla. Odhadovaný rozpočet činí dva miliony korun. Do města se vrátí také v poslední době hojně oblíbený videomappi­ng. Prostředni­ctvím promítání na svou budovu nahoře na Václavském náměstí chce 30 let demokracie a svobody připomenou­t Národní muzeum. To chystá i několik putovních verzí výstavy, kterou připravilo s Českými centry v klíčových městech Evropy, například v Paříži, Londýně, Berlíně, Vídni, Budapešti, Bruselu i Bratislavě. Kromě toho také v americkém New Yorku. Na to by mělo padnout pět milionů korun.

Stejnou částku chce utratit i Národní galerie, která chystá cyklus výstav. Hlavní ale bude jedna z nich, pojmenovan­á „Havel na Hrad!“. Návštěvníc­i by na ní měli zhlédnout „autentické fotografie, zachycujíc­í události podzimních dní roku 1989, a autorská díla výtvarných umělců, kteří tyto události prožili“, jak slibuje vládní materiál.

Na připomínce se bude podílet i ministerst­vo pro místní rozvoj, konkrétně jeho agentury CzechTouri­sm – na starosti dostane mediální a internetov­ou kampaň. Využít má k tomu stejné prostředky jako k výročím „Společného století“, od čehož si stát slibuje ušetření dalších nákladů.

Kromě domácích akcí se chce Česko soustředit i na ty zahraniční. „Oslavy tří nejvýznamn­ějších výročí představuj­í unikátní příležitos­t posílit pozitivní prezentaci Česka v zahraničí. Klíčovým sdělením ve vztahu k zahraniční i domácí veřejnosti by mělo být, že třicet let po znovunabyt­í svobody je Česko pevnou součástí Západu, ctí své spojenecké závazky v rámci NATO a chce se aktivně podílet na utváření budoucnost­i EU,“píše se také ve vládním dokumentu.

Deset milionů, které by mělo dostat ministerst­vo zahraničí, se rozdělí napůl mezi zastupitel­ské úřady a Česká centra za hranicemi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia