Lidové noviny

Venezuela balancuje: Západ, či Rusko?

Země se zmítá v krizi už šest let

- TOMÁŠ VLACH

CARACAS/PRAHA Celý sled událostí se v ekonomicky zdevastova­né Venezuele rozjel jako lavina. Minulou středu se teprve 35letý opoziční vůdce a předseda parlamentu Juan Guaidó prohlásil úřadujícím prezidente­m. „Přísahám, že oficiálně přebírám pravomoci státní exekutivy jako úřadující prezident Venezuely, abych docílil ustavení přechodné vlády a svobodných voleb,“pronesl Guaidó. Vzápětí ho za hlavu státu uznal lídr USA Donald Trump a Organizace amerických států (OAS). Oficiální prezident Nicolás Maduro, jenž se ale ke svému právě začínající­mu dalšímu mandátu dostal ve volbách nesplňujíc­ích ani základní standardy, přerušil s USA diplomatic­ké styky a vypověděl ze země americké diplomaty. Později sice obrátil a povolil jim zůstat, konflikt už je však v plném proudu. Přidaly se i klíčové země EU: Španělsko, Francie, Německo a Británie, které jsou Guaidóa připravené uznat také, pokud Maduro do osmi dnů nevyhlásí nové prezidents­ké volby. Postoj jádra EU pak podle ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) podporuje i česká diplomacie.

V podpoře Venezuely je ale svět rozdělený podobně jako v postoji k většině dalších problémů mezinárodn­í politiky. Na stranu USA a EU se přidala i Kanada a většina Latinské Ameriky, za Venezuelou stojí Čína, Turecko, Írán, Rusko a Kuba.

Námluvy Venezuely s Kubou začaly v roce 1999 ještě za vlády Madurova předchůdce Huga Cháveze a jeho o několik generací staršího kubánského protějšku Fidela

5. března 2013 – Prezident Hugo

Chávez zemřel na rakovinu. Vedení země převzal viceprezid­ent Nicolás Maduro. O měsíc později jen těsně zvítězil v prezidents­kých volbách nad kandidátem opozice.

21. května 2018 – Prezidents­ké

volby vyhrál Maduro. Jeho hlavní vyzyvatel Henri Falcón řekl, že volby postrádají legitimitu. Velká část opozice je bojkotoval­a, Západ v čele

Castra. „Byli si velmi blízcí, asi jako otec a syn,“řekl deníku The New York Times Richard Feinberg, profesor univerzity v San Diegu a specialist­a na kubánskou ekonomiku. Vřelé vztahy vydržely do dneška, přestože Chávez i Castro už zemřeli. Luis Almagro, generální sekretář OAS, prohlásil před dvěma lety při slyšení před americkým Senátem, že ve Venezuele je 15 tisíc Kubánců s USA a i řada latinskoam­erických zemí je označily za nedemokrat­ické a nesvobodné.

8. listopadu 2018 – Mezinárodn­í ■ organizace pro migraci (IOM) a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) informoval­y, že z Venezuely utekly v posledních několika letech kvůli ekonomické krizi a Madurovu autoritářs­kému režimu tři miliony lidí. čtk

„připomínaj­ících okupační armádu“. Venezuela pak na oplátku štědře zásobuje Kubu ropou a Havana poté své přebytky prodává.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel označil americké uznání Guaidóa za faktický státní převrat a vyjádřil Madurovi solidaritu. Podobnou rétoriku zvolilo i Rusko, i když z jiných pohnutek. Ruské firmy modernizov­aly venezuelsk­ý těžařský průmysl, a nerady by přišly o svůj zisk. Pak jsou tu geopolitic­ké ambice, kdy Moskva pošilhává po Venezuele jako po možné vojenské a letecké základně. Do Venezuely přiletěly v minulých deseti letech už třikrát ruské strategick­é bombardéry. Naposledy to byly loni v prosinci dva stroje Tu-160, schopné nést jaderné zbraně, které si v rámci cvičení zalétaly nad Karibikem i s Madurovým letectvem. Objevily se také informace, že ve Venezuele je už „předvoj“ruské vojenské přítomnost­i – několik stovek žoldnéřů z takzvané Vagnerovy skupiny, bezpečnost­ní agentury s dobrými vztahy s Kremlem.

Boj o armádu

Západ se netají tím, že chce odstřihnou­t Madura od zdrojů, pomoci v tom má ropné embargo a blokace finančních prostředků. Vydat Madurovi část zlatých rezerv jeho země v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun) například dle agentury Bloomberg nedávno odmítla centrální banka Velké Británie (Bank of England). Tato taktika ale může mít jen částečný úspěch, protože zlato má Venezuela uložené i v Turecku, jež je Madurovým spojencem.

Nepřízeň Západu je pro Madura přesto citelnou ranou. V rozporu s pravidlem, že oporou režimu jsou armáda a policie, odmítl veřejně poslušnost venezuelsk­ý vojenský atašé v USA José Luis Silva. „Obracím se na venezuelsk­ý lid a především na své bratry v ozbrojenýc­h složkách země s výzvou, aby uznali prezidenta Juana Guaidóa jako jediného legitimníh­o prezidenta,“prohlásil Silva na videonahrá­vce.

Právě na armádu se teď soustřeďuj­e i strategie Guaidóa. „Nabízí amnestii každému, kdo se dá na jeho stranu, ať už jsou to policisté, nebo vojáci,“řekla listu The Washington Post aktivistka Liliana Tintoriová. Pardon se podle ní může týkat i nejvyšších činitelů, a dokonce i Madura samotného.

Venezuelu drtí velmocensk­á hra – zatímco stávající hlavu státu Nicoláse Madura podporuje Kuba a Rusko, Západ vsadil na opozičního lídra Juana Guaidóa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia