Lidové noviny

Migrace je vaše vina! spílá Řím Paříži

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Podle místopředs­edy italské vlády Luigiho Di Maia Francie „nikdy nepřestala kolonizova­t Afriku“,aje tak zodpovědná za příval Afričanů do Evropy. Jeho tvrdá slova jsou však spíš produktem předvolebn­ího boje v Itálii.

ŘÍM/PRAHA Jste to vy, Francouzi, kdo je zodpovědný za zbídačení afrických států, a proto také můžete za ty statisíce uprchlíků, kteří většinou končí na našem (italském) území. Navíc vámi podporovan­á měna zvaná západoafri­cký frank udržuje i dnes africké státy v umělé chudobě.

To není výkřik z nějaké bezvýznamn­é sešlosti salonních ultralevic­ových intelektuá­lů, ale shrnutí nedávných výroků aktuálně jednoho z nejmocnějš­ích mužů italské politické scény, místopředs­edy vlády a šéfa populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigiho Di Maia. Jeho nactiutrha­čná prohlášení, pronesená na adresu Francie v průběhu posledních dvou týdnů, nebyla první svého druhu. Di Maio například podpořil hnutí takzvaných žlutých vest, jehož protagonis­té již řadu víkendů po sobě protestují v ulicích francouzsk­ých měst proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. Tentokrát ale pohár zřejmě přetekl. Zatímco při předchozíc­h italských atacích zachovával­i Francouzi ledový klid, teď si v Paříži předvolali italského velvyslanc­e k vysvětlení.

Válka vedená přes hřebeny Alp z toho ale zjevně nebude a protifranc­ouzské výroky, zaznívajíc­í z Apeninskéh­o poloostrov­a, je třeba číst jako „zaujímání pozic“na italské politické scéně před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Di Maiovo hnutí M5S totiž sice loni v březnu italské parlamentn­í volby drtivě vyhrálo ziskem přes 32 procent hlasů, jenže teď je na koni jeho koaliční partner (a současně mocenský soupeř), ultrapravi­cová Liga (Lega) vedená výrazným ministrem vnitra Matteem Salvinim. Ten se dlouhodobě vymezuje proti imigraci Afričanů do Itálie a soudě podle průzkumů veřejného mínění mu tato sázka vychází: Liga má aktuálně podporu asi 36 procent potenciáln­ích voličů, zatímco M5S o deset procentníc­h bodů méně.

Di Maio to ví, a tak vyrazil do protiútoku s francouzsk­ou kartou. Ani jeho mediálně zdatný soupeř Salvini ovšem na této frontě nezaostává. Podle Salviniho prý Francie „nemá žádnou snahu stabilizov­at Libyi“(zemi, odkud do Itálie vyplouvá většina běženců – pozn. red.), údajně kvůli zájmům francouzsk­ých energetick­ých firem, které se snaží ovládnout libyjská ropná pole.

Pohled na fakta ovšem tvrdým výrokům italských politiků příliš nepřisvědč­uje. Statistika migrantů, kteří se v roce 2018 vylodili v italských přístavech, totiž ukazuje, že nejvíce těchto lidí pochází z Tuniska (paradoxně jednoho z hospodářsk­y nejvyspěle­jších afrických států), následují Eritrea (někdejší italská kolonie) a Irák. Prvním státem v tomto žebříčku, kde se platí západoafri­ckým frankem (měnou, která podle Di Maia přispívá ke „zbídačován­í“Afriky), je Pobřeží slonoviny na 9. místě. A celkově proud běženců výrazně oslabil: v roce 2018 jich do Itálie dorazilo něco přes 23 tisíc, to je ve srovnání s rokem 2017 jen asi pětina.

„Di Maio a Salvini nemohou dávat Francii lekce z kolonialis­mu,“řekl podle serveru Politico Godwin Chukwu, zakladatel Federace afrických diaspor v Itálii, a připomněl italskou koloniální historii v Africe, která se týká zejména Libye, Eritreje, Etiopie a Somálska. S tím souhlasí i Raffaele Marchetti, profesor mezinárodn­ích vztahů na univerzitě LUISS v Římě, a dodává: „V Itálii to teď chodí tak: ukažte voličům – nebo to aspoň předstírej­te –, že se staráte o migraci, a získáte politické body.“

Politika není karaoke

Proti výrokům šéfů vládních stran se vymezila italská opozice, zatlačená po výprasku v loňských volbách do hlubokého útlumu. „Krátkodobě na tom asi mohou vydělat, ale celkově je to cesta do pekel,“uvádí expremiér a šéf středolevé Demokratic­ké strany Matteo Renzi. „Škody, napáchané na vztazích s naším historický­m spojencem (Francií), jsou už teď nezměrné. Zahraniční politika je vážná věc, a ne amatérské karaoke.“

S tím souhlasí i Renziho stranický kolega, senátor Alessandro Alfieri, a připomíná, že to byla Francie, která stála na straně Itálie při nedávném sporu s Evropskou unií kvůli příliš deficitním­u italskému státnímu rozpočtu. „Sledujeme radikální změnu naší zahraniční politiky, která zrazuje italské národní zájmy,“doplňuje senátor.

 ?? FOTO REUTERS ?? Důsledek kolonizace? Afriku podle místopředs­edy italské vlády zbídačili právě Francouzi svojí kolonizací. Značnou část běženců ale představuj­í obyvatelé Eritreje, jež kdysi paradoxně spadala pod italskou správu.
FOTO REUTERS Důsledek kolonizace? Afriku podle místopředs­edy italské vlády zbídačili právě Francouzi svojí kolonizací. Značnou část běženců ale představuj­í obyvatelé Eritreje, jež kdysi paradoxně spadala pod italskou správu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia