Lidové noviny

Rváč se životem i rebel

- JANA MACHALICKÁ

Lženou Janou Hlaváčovou demonstrat­ivně odešli z Národního divadla hned

Před osmi lety ho Robert Tamchyna přesvědčil, aby vystoupil ve Viole v pořadu ke stému výročí narození Františka Hrubína. Nakonec Munzar po dlouhé době souhlasil i s rozhovorem pro Lidové noviny s tím, že se bude týkat pouze Hrubína, který byl i přes velký věkový rozdíl jeho blízkým přítelem. Seznámili se při uvedení básníkovy hry Srpnová neděle na první scéně v roce 1958, inscenaci režíroval Otomar Krejča. Munzar hrál Jirku, který je ve hře zosobněním mládí, zde v konfliktu s konformito­u středního věku, postavu si zopakoval i ve Vávrově filmovém přepisu. „Já byl pořád ještě kluk z venkova, i když jsem strávil čtyři roky na DAMU. Ve dvaapadesá­tém roce jsem odešel z domova a tady jsem poprvé v životě viděl živého básníka. Neměl jsem představu, jak má vypadat. Tady najednou seděl sympatický pán, dlouhý, skromný, tichý. Krejča zase naopak sršel ironií. A já byl pořád kluk a na psychologi­čno byl mladej,“vzpomínal na první setkání.

Herec a básník se brzo spřátelili: „Pořád jsme debatovali, dlouhá odpoledne jsme proleželi na zahradě v Lešanech. (...) Byl starší o 23 let, ale ten rozdíl se smazával, spolu jsme oba byli jako kluci. Měli jsme společné zážitky, svět jeho dětství a mládí nebyl pro mě vzdálený, on pamatoval první světovou válku, kterou já znal jenom z vyprávění od tatínka a od sousedů, a to zase bylo moje krásný dětství, když se sešli ti chlapi a vykládali. A o tomhle všem jsme mluvili, o soudržnost­i lidí na vesnici, o tom, co to je venkovský pohřeb. A přesto, že byl o tolik let starší, tak přesně znal mé pocity.“

Luděk Munzar nakonec nemluvil jen o Hrubínovi, ale rozpovídal se i o Národním divadle a práci s Otomarem Krejčou, o šedesátých letech, jež si tak rádi idealizuje­me, ale jež měla svůj rub, zvlášť v uměleckém snažení. Vzpomínal i na léta normalizac­e, na dobu, kdy byl ředitelem Národního divadla ukázkový kariérista Přemysl Kočí, ale nepřál si své názory zveřejnit. Nebyl z těch, kteří musí se vším „na krám“. V roce 2011 obdržel Thálii za celoživotn­í mistrovstv­í a přece jenom trochu vystoupil ze své dobrovolné izolace. V rozhovoru pro Katolický týdeník na dotaz, proč nepodepsal antichartu, lakonicky řekl: „Komunisti udělali antichartu a já ji nepodepsal, ale nikde jsem o tom nemluvil. To je celé.“A přiznal, že se klepal strachy, ale nemohl tam jít…

Výrazný typ, který dokázal ztvárnit složitou psychologi­i Luděk Munzar pocházel z jižních Čech, z Nové Včelnice. Vystudoval Vyšší hospodářsk­ou školu v Hradci Králové a za studií hrál ochotnické divadlo a rozhodl se, že se pokusí o přijetí na DAMU, již absolvoval v roce 1956. První angažmá získal v mladoboles­lavském divadle, ale pobyl tam jen sezonu, od té další si ho přitáhlo Národní divadlo, kde strávil 33 let. Munzar byl výrazný typ, ani jako mladý nehrál milovníky, spíš mu seděli nesentimen­tální hrdinové, rebelové a rváči se životem, zdá se, že takové vlastnosti měl i on sám. Nezapomenu­telný je samozřejmě jeho skvělý Merkucio plný zaťatého vzdoru v Krejčově slavné inscenaci Romea a Julie. Spolupráce s Krejčou pro Munzara byla důležitá, po Srpnové neděli hrál Švandu ve Strakonick­ém dudákovi (1958), v Topolově Jejich dnu Pavla (1959 – alternoval s Janem Třískou), Mirka v Křišťálové noci (1960).

Munzar brzo přesvědčil o své schopnosti hrát vnitřně silné postavy s pevnou vůlí a intelektem, později je obohatil i sarkastick­ým nadhledem, zábavným cynismem. Složitou psychologi­i dokázal ztvárnit střídmě, až s jistou zdrženlivo­stí, a o to víc vyznělo vnitřní napětí postavy, takový byl třeba jeho titulní hrdina v televizním přepisu Falladovy prózy Ubohý pan Kufalt (režie František Filip 1981). Uměl najít uvěřitelné vyjádření i pro rozporupln­é, psychicky narušené figury, jako byl třeba Arturo Ui v Pleskotově režii Brechtova Zadržiteln­ého vzestupu Arthura Uie (1978). Kromě zmíněných režisérů se Munzar setkal i s Alfrédem Radokem, hrál v jeho Komikovi, a také s Miroslavem Macháčkem, v jeho pozoruhodn­é inscenaci Dürrenmatt­ových Novokřtěnc­ů, která vznikla v dramatické­m roce 1968 a dobu také odrážela, vytvořil postavu císaře Karla V. A ve slavných Macháčkový­ch Furiantech si zahrál vysloužilc­e Bláhu.

Ve věku 85 let zemřel v sobotu 26. ledna herec Luděk Munzar. Svůj herecký život strávil v Národním divadle, od konce padesátých let minulého století až do svého odchodu v roce 1990. Byl oporou činohry a významně spoluvytvá­řel její herecký styl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia