Lidové noviny

Český festival Blues Alive obdržel cenu v Memphisu

- MEMPHIS, USA

Zástupci šumperskéh­o festivalu Blues Alive převzali minulý pátek na slavnostní­m ceremoniál­u v americkém Memphisu nejprestiž­nější světové žánrové ocenění nazvané Keeping the Blues Alive Award pro rok 2019. Cenu uděluje americká nadace Blues Foundation a šumperský festival se stal vůbec prvním českým držitelem této ceny, která se snaží o oceňování, uchovávání a propagaci blues.

„Je to pro nás obrovská pocta, dostat se do společnost­i všech letošních i minulých oceněných – ať už jednotlivc­ů, či organizací. Cenu přivezeme do Šumperka pro naše fanoušky, partnery a podporovat­ele, je to především odměna pro ně. Pro nás jako organizáto­ry ocenění představuj­e zároveň výzvu, abychom nejen udrželi, ale i zvyšovali úroveň našeho festivalu v budoucnost­i,“říká ředitel Blues Alive Vladimír Rybička. „Keeping the Blues Alive Award představuj­e vrchol toho, co může v žánru blues získat ‚nemuzikant‘. Jde o obdobu Blues Music Award pro hudebníky a mezi její minulé držitele patří přední světové bluesové festivaly, vydavatels­tví, producenti či média a novináři,“doplňuje redaktor kulturní rubriky LN Ondřej Bezr, který je zároveň dramaturge­m festivalu Blues Alive.

Cenu Keeping the Blues Alive Award obdržely v minulosti například přehlídky New Orleans Jazz and Heritage Festival a Beale Street Music Festival, časopisy Living Blues Magazine a Rolling Stone, producenti Tom Hambridge (například Buddy Guy, J. L. Walker) a Jim Gaines (například Ana Popovic, Carlos Santana, Van Morrison) nebo vydavatels­tví Stony Plain a Alligator Records. Mezi letošními držiteli jsou kromě Blues Alive také americká organizace Atlanta Blues Society, šéf rozhlasové stanice Blues Radio Internatio­nal Jesse Finkelstei­n nebo prezident Evropské bluesové unie Jean Guillermo.

Významně přispěli světu blues

Nadace The Blues Foundation, jež ceny udílí, byla založena v roce 1980 v Memphisu. V současné době čítá 4100 jednotlivý­ch členů a 200 přidružený­ch místních bluesových společnost­í, které zastupují dalších 50 000 profesioná­lů po celém světě.

Nadaci řídí správní rada, jež se skládá z 25 členů. Její současnou prezidentk­ou je Barbara Newmanová. Cenu Keeping the Blues Alive uděluje každoročně „jedincům či organizací­m, kteří významně přispěli světu blues“, a rozhoduje o ní panel významných profesioná­lů z tohoto oboru. Hlavním kritériem je dlouholetý přínos.

Mezinárodn­í festival Blues Alive v Šumperku je největší středoevro­pskou přehlídkou tohoto žánru. Vznikl v roce 1996 a za dobu své existence přivezl takové hvězdy, jako jsou Hubert Sumlin, Cephas & Wiggins, James Cotton, Johnny Winter, Shemekia Copelandov­á, Otis Taylor, Warren Haynes, Kenny Wayne Shepherd či Jonny Lang. Spolupořád­al také vůbec první koncert Buddyho Guye v roce 2018 v Praze. Loňský 23. ročník byl vyprodán několik týdnů předem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia