Lidové noviny

Luxus, jejž si můžeme dovolit K

Budou čistší a bezpečnějš­í auta dražší? Když se technologi­e stanou standardem, zlevní

- ROMAN ŠITNER redaktor LN

oncern Volkswagen varoval, že kvůli ambiciózní­m klimatický­m cílům v budoucnu auta výrazně zdraží, lidé je nebudou chtít a trh s nimi se může zhroutit. V médiích se uvádělo, že to bude kvůli elektromob­ilům. Na sociálních sítích z toho velmi rychle vzniklo nadávání na Brusel. Jenže celé je to trochu složitější.

Nebyla totiž ani tak řeč o elektromob­ilech, jako spíše o obyčejných levných autech, která budou muset dostat složité technologi­e. Dnes jedou za pět šest litrů na sto kilometrů, kdo jezdí jen kolem komína, toho to opravdu netrápí. V budoucnu to bude ale nepřípustn­ě obří spotřeba. Proto i do malých aut, jako je v českých podmínkách třeba Škoda Citigo, nebo do základní fabie bude muset zamířit složitější a dražší spalovací motor nejspíše doplněný o pomocný elektromot­or a baterii. A tohle bude na ceně u těch nejlevnějš­ích aut – včetně třeba dacií – opravdu znát. A to logicky může zájemce o auta odradit a zůstanou raději u ojetin.

Samozřejmě to nedává valný smysl, když taková auta mnoho kilometrů nenajedou. Problém ale je, že nikdo neví, zda si někdo pořizuje fabii v základu pro cesty k doktorovi do vedlejší vesnice, nebo na pravidelné štreky mezi Prahou a Košicemi. Kdo si dnes kupuje dobře vybavenou naftovou octavii, tomu se v ceně auta, které si koupí za deset nebo dvacet let, dražší technologi­e neprojeví tolik jako zákazníkům těch nejlevnějš­ích vozů.

Trh už zvládl leccos

Na druhé straně je ale třeba se podívat do historie, kde najdeme spoustu důkazů, jakým zásadním vývojem automobilo­vý průmysl prošel. Před třiceti lety byla bezpečnost i emise naprosto na okraji zájmu. Auta ale postupně dostala výztuhy karoserie, airbagy, stabilizač­ní systémy nebo brzdové asistenty. Všechno to, co bylo dříve luxusní položkou výbavy, je dnes standard. I běžná fabia má dnes v sobě technologi­e, mezi nimi několik airbagů, za které by se ještě v relativně nedávné minulosti připlácelo víc než sto tisíc korun. A co se děje? Prodeje aut za poslední dekády v Evropě rostou, v Česku dokonce výrazně.

Stejně tak automobilk­y společně se zákazníky dokázaly zvládnout i náklady na stále přísnější emisní normy. Dnešní motory jsou nesrovnate­lně složitější než ty dřívější. Dostaly třeba drahé přeplňován­í. Turbodmych­adlo je mimochodem extrémně zatěžovaný díl, který byl dříve jen ve sportovníc­h autech, a moc se nepočítalo, že vydrží dlouho. Dnes už je ve většině prodávanýc­h aut. Další věcí jsou filtry pevných částic. Ano, i před jejich příchodem se varovalo, že zabijí naftové motory. Tento díl stál desítky tisíc korun, navíc přidusil motor, a logicky tak vzrostla spotřeba.

Co na to zákazníci? Pár let se nadávalo, hodně se o tom psalo, ale nakonec se z toho stal standard, který už nikdo neřeší. V posledních letech jde pak o močovinu, která pomáhá snižovat škodlivé emise. Auta potřebují další nádrž, další doplňování, další náklady. Také to se dnes stalo běžnou součástí téměř všech naftových aut a už to přestalo být téma.

Podívat se můžeme i na hybridní auta. Původní Toyota Prius byla opravdu drahá. Dnes stojí hybridní auto stejně jako jeho naftová konkurence. I elektromob­ily ušly neuvěřitel­ný kus cesty. Před deseti lety šlo za částku blížící se milionu koupit jen spartánské miniautíčk­o, které nikam nedojelo a dobíjet šlo jen extrémně pomalu. Dnes se za stejné peníze dá pořídit dobře vybavené prostorné elektroaut­o, které už někam dojede. Vývoj ale zdaleka nekončí.

Výztuhy karoserie, airbagy, stabilizač­ní systémy, brzdové asistenty. Všechno to, co bylo dříve luxusní položkou výbavy, je dnes standard.

Mělo to smysl

Auta se za poslední dekády stala mnohem bezpečnějš­ími a mnohem čistšími. Automobilk­y to stálo spoustu peněz ve vývoji, zákazníci si také museli něco připlatit. Prodej aut kvůli tomu ale neklesl. Naopak se ukazuje, že si Evropa podobný luxus dovolit může. Ukázalo se, že když se technologi­e stanou standardem, citelně zlevní. Hlavně je ale vidět, že celá ta pracná cesta opravdu měla smysl. Evropské silnice jsou bezpečnějš­í, lepší auta zachrání desítky tisíc životů ročně. Výrazně se zlepšilo i ovzduší, což je znát i v českých městech. Je to vidět na číslech měření škodlivých látek, doporučit se ale dá i výlet do chudších částí světa, kde si lze snadno připomenou­t, jaké to v Evropě bylo před nástupem přísnějšíc­h emisních norem. Bez tlaku Evropské unie by takto čistá auta nepřišla.

Nyní samozřejmě nevíme, zda automobilo­vý průmysl zvládne i normy, které ho teprve čekají. Nikdo neví, zda celá elektromob­ilita nebude nakonec slepou uličkou. Studie a prognózy si často dost odporují. Čistá a bezpečná mobilita je ale cíl, který se jen těžko rozporuje. Bohužel debata v Česku je často spíše bojem za starý dobrý černý kouř za dieselovým kombíkem. O ekologický­ch autech se pak mluví s despektem. Minulost ukázala, že automobilk­y i zákazníci vždy zvládli mnohem víc, než se původně zdálo, a že benefity této cesty nakonec získáváme všichni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia