Lidové noviny

Okamura a Soukup ve své internacio­nále

Co bez společného nepřítele? Naznačuje to brexit

- Zbyněk Petráček

Může vzniknout evropsky široká internacio­nála národovců? Prostě nějaká politická síla, která se sjednotí v odporu k současnému směřování EU? To je už delší dobu oblíbené, leč zatím spekulativ­ní téma. Spekuloval­o se o něm už loni, když se Steve Bannon, původně Trumpův muž, přesunul do Evropy a začal v tomto směru působit. Spekuloval­o se o tom dokonce už dříve, když Václav Klaus podpořil Alternativ­u pro Německo (AfD) v její domácí volební kampani. A teď se spekuluje o variantě, že by party Tomia Okamury a Jaromíra Soukupa mohly vyrukovat do evropských voleb nejen se společnou kandidátko­u, ale i s podporou Marine Le Penové.

Co se týče té společné kandidátky, jsme stále v rovině spekulací. Ale že pro volby do Evropského parlamentu mají národovci silné ambice, je zřejmé. O výsledku rozhodne dost zatím neznámých parametrů. V Česku to bude i volební účast, kterou nelze odhadovat podle voleb předchozíc­h. Evropské atmosféry roků 2014 a 2019 se liší velmi. Před pěti lety sice už do Evropy proudilo hodně migrantů a úspěchy sklízely protestní strany. Jenže islamizace ani pravicový populismus, jak se hlasu protestu s oblibou říká, nebyly velkými tématy kampaní. Teď už jimi jsou. A i když v roce 2014 hlasovalo o kandidátec­h do EP jen 18 procent českých voličů, letos – kdy jde navíc o jediné volební měření sil – by na slabou účast asi nikdo nevsadil.

Výsledek tedy zatím odhadovat nemůžeme. Ale můžeme si představov­at leccos jiného. Například to, že národoveck­é (protestní, pravicově populistic­ké, protisysté­mové – nehodící se laskavě škrtněte) strany posílí natolik, že budou brány vážně, v EP vytvoří vlastní vlivný klub a do lecčeho budou mluvit. Co by se stalo, kdyby tak uspěly? Kdyby se na evropské úrovni stalo to, co zažila Itálie? Byla by to zajímavá zkumavka politiky.

Mnozí eurofedera­listé by asi byli rádi, že EU nemá řádnou vládu, jakou si přejí. Tedy vládu opírající se o výsledky voleb. Ale pak by se ukázala jiná věc: že národoveck­á internacio­nála sílí, dokud má společného nepřítele (v tomto případě současnou EU), ale jakmile ho udolá či alespoň účinně nalomí, převládnou v ní vnitřní rozpory. Dobře to ilustruje Británie skoro tři roky po referendu: ano, získat protestní většinu pro brexit lze, ale jak s vítězstvím naložit? Jak by zúročila volební úspěch parta sdružující okamurovce, soukupovce, AfD, Marine Le Penovou a podobné? Nejdříve by jásala, že zlomila hegemonii Bruselu. Ale pak by jí došlo, že třeba v Benešových dekretech se AfD s českými protějšky neshodne ani náznakem (pro jedny je nepřijatel­né jejich trvání, pro druhé jejich zpochybňov­ání).

Jak bylo řečeno, ambice národoveck­é internacio­nály jsou silné. Nehne s nimi patos evropských intelektuá­lů, kteří si ve své výzvě hnusí „pohrdání inteligenc­í a kulturou“. Dost evropských voličů si zase hnusí „pohrdání hlasem většiny“. Při vzpomínce na to, jak se před 100 lety kácela impéria, jak nové státy slavily svou svobodu a suverenitu, ale pak přišel šok totalit, je rozhodně lepší EU uchovat. Zbývá „maličkost“: vštípit jí lidmi pochopitel­ný pud sebezáchov­y, jaký scházel pozdnímu Rakousku-Uhersku.

Jak by zúročila volební úspěch parta sdružující okamurovce, soukupovce, AfD, Le Penovou a podobné? Nejdříve by jásala, ale pak by jí došlo, že třeba v Benešových dekretech se AfD s českými protějšky neshodne ani náznakem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia