Lidové noviny

Evropský hokej dle not NHL

Starý kontinent čekají úzká kluziště. Rozumnější kompromis mezi Evropou a zámořím asi nemá šanci

- TOMÁŠ PROCHÁZKA spolupraco­vník LN

Předseda Mezinárodn­í federace ledního hokeje (IIHF) René Fasel překvapivě přiznal, že hodlá v příštích letech postupně ořezat všechna evropská kluziště po severoamer­ickém vzoru. Důvodem je prý zvýšení atraktivit­y této hry.

Zatímco evropská kluziště mají podle mezinárodn­ích standardů na šířku 30 metrů, ta v zámoří jsou v průměru o čtyři metry užší.

Na úzkém kluzišti už na ZOH

Už nyní je jisté, že na úzkém ledě se uskuteční seniorský šampionát v roce 2022 ve Finsku a především olympijské hry v Pekingu v tomtéž roce! IIHF se tak po rok staré blamáži na olympiádě v Jižní Koreji všemožně snaží přitáhnout hráče z NHL na ZOH v čínské metropoli, třeba právě tím, že jim zúží kluziště takřka na míru.

„I na zimní olympiádě 2010 ve Vancouveru jsme se rozhodli hrát na menším ledě a byl to výjimečný turnaj. Starší hráči z Evropy z toho určitě nejsou nadšení, ale zřejmě takovou změnu potřebujem­e,“soudí René Fasel, který jako šéf IIHF po 26 letech příští rok ve funkci skončí.

Budoucí vize, již představil médiím, však také zapůsobila jako nálož ekrazitu. Zcela totiž šokovala všechny, vyjma několika zasvěcenýc­h. O úmyslu IIHF zúžit evropská kluziště neměl nikdo další ani tušení. Jedná se o velmi citlivé téma. Vždyť jde o poslední, zato zcela zásadní specifikum, kterým se evropský hokej desítky let odlišuje od zámořského.

Už v uplynulých letech podnikli šéfové IIHF řadu změn, jen aby se zámořskému hokeji přiblížili. Od zavedení hracího modelu play-off až po marginalit­y typu odpočítává­ní časomíry. V živé paměti máme také iniciativy o zmenšení hokejové branky, brankovišt­ě či puku, výstroje brankářů atd.

Dvě různé hry a různí fanoušci Avšak to, co se chystá nyní, není jen kosmetická úprava, to už je řečeno s Jaromírem Jágrem změna, jež přinese úplně jinou hru! Opravdu to chceme?

Bude plná neustálých střetů a osobních potyček s minimem opravdu pěkných hokejových momentů.

Příklady z NHL jsou značně zavádějící. Nevěřte tomu, kdo říká: „Když to jde v NHL, musí i u nás.“V NHL totiž hrají ti nejlepší světoví hráči, kteří dokážou leccos předvést i na stísněném prostoru.

Při vrcholných mezinárodn­ích kláních by se úroveň také zachovala, ale pokud jde například o evropské hokejové soutěže – ty by se staly atraktivní­mi pouze pro ty, kteří milují ostré osobní střety a pořádné rvačky na úkor technické hry, hokejové chytrosti a krásných gólů.

Samozřejmě že i taková poptávka tu prostě je. Ale proč měnit evropský hokej? To nestačí ragby, box, kickbox a podobně? Nabídka je přece široká.

Přece jen se však zdá, že majoritní český fanoušek „krvavé“sporty v oblibě příliš nemá. Naopak zjevně tíhne ke všem finesám a ekvilibris­tikám fotbalu či hokeje.

Samozřejmě že z hlediska celosvětov­é identifika­ce hokeje a obecného povědomí o něm by byla jeho rigorózní unifikace optimální. Jednotná pravidla pro všechny.

Proč ale jen bezmyšlenk­ovitě přejímat vše z NHL? Nebylo by naopak ku prospěchu věci, kdyby se obě strany (tedy Evropa a zámoří, to jest NHL – Spojené státy a Kanada) sešly a společně stanovily určitý kompromis, jak budou vypadat jednotná kompletní pravidla včetně rozměrů hřiště?

Zdá se to být logické a rozumné, nicméně ten, kdo se v hokeji jen trochu orientuje, moc dobře ví, že slavná NHL o něčem takovém vyjednávat nikdy nebude. Proč? Protože si z pozice síly peněz může sama diktovat.

Nekompromi­sní síla peněz

Platí totiž, a to stále více, že hlavní roli ve vrcholovém sportu (a v hokeji nesporně) hrají peníze. A Evropa zkrátka v tomto směru tahá za kratší konec provazu.

Hokej je sice náš český národní sport, ale těžko si představit, že by malá země uprostřed Evropy, byť zakládajíc­í člen Mezinárodn­í federace ledního hokeje, mohla jakkoliv změnit plány mocných.

Ani tak hrdé národy, jako jsou Švédové, Finové, Švýcaři, ba dokonce ani Rusové, nejsou schopny vzdorovat finanční síle kanadsko-amerického hokeje.

Paradoxně leda samy peníze mohou poskytnout potřebnou munici pro případnou revokaci onoho přelomovéh­o plánu IIHF.

Jestliže totiž návštěvnos­t na evropských stadionech začne po zmenšení kluziště povážlivě klesat, neviditeln­á ruka trhu nekompromi­sně zasáhne.

A v zájmu evropského hokeje a jeho fanoušků se hřiště potichu, bez velké publicity, vrátí do původních rozměrů a fanoušci zamíří zpět do hlediště.

Možná že tím nejlepším argumentem pro zachování současného stavu je tradiční spontánní věta, kterou se často prezentují posily z NHL, když přijedou pomoci národnímu týmu na světový šampionát: „Jsem strašně rád, že jsem tady, a už se moc těším, že si zase po dlouhé době konečně zahraju hokej…“

Proč měnit evropský hokej? To nestačí ragby, box, kickbox a podobně? Nabídka je přece široká.

 ?? FOTO USA TODAY ?? „Krvavé“sporty běžný český fanoušek nevyhledáv­á, píše autor. Užší kluziště prý přinesou minimum pěkných hokejových momentů, zato neustálé střety a potyčky. Jako tu mezi Mattem Calvertem (11) z Colorada Avalanche a Dionem Phaneufem (3) z Los Angeles Kings.
FOTO USA TODAY „Krvavé“sporty běžný český fanoušek nevyhledáv­á, píše autor. Užší kluziště prý přinesou minimum pěkných hokejových momentů, zato neustálé střety a potyčky. Jako tu mezi Mattem Calvertem (11) z Colorada Avalanche a Dionem Phaneufem (3) z Los Angeles Kings.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia