Lidové noviny

Čas prosperity končí, míní ministryně

- MAREK OSOUCH

BRNO Mírný pokles hrubého domácího produktu České republiky čeká pro příští rok ministryně financí Alena Schillerov­á (nestranice za ANO). Prohlásila to na konferenci pořádané mediální skupinou MAFRA v Brně. Konkrétní čísla chce představit příští týden.

„Udělám pro to všechno, i když už teď vím, že to bude velký problém, že se povedou velké debaty,“řekla ministryně.

Podnikatel­ům na konferenci také slíbila, že bude tlačit na všechny ministry, aby škrtli deset procent svých zaměstnanc­ů.

„Začali jsme prvně mrtvými dušemi, teď ale budeme tnout do živého. Musíme, pokud se nechceme dostat do situace, že budu muset škrtat tak, jako museli mí předchůdci,“varovala ministryně a připomněla tak nepopulárn­í škrty bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Schillerov­á ale pomalu začíná slevovat ze svého slibu, že předloží nový zákon o dani z příjmu. Sice ho má podle svých slov připravený, ale do vlády ho pravděpodo­bně nepřinese.

„Vláda je orientovan­á spíš doleva, takže plán, že bychom zrušili řadu výjimek v současném zákoně, se spíše rovná nule. Chci proto mluvit s obchodními komorami a svazy podnikatel­ů, jestli mám jít cestou balíčku s opatřeními, která podnikatel­ům pomohou, nebo jít do nového zákona, i když většina výjimek tam zůstane,“dodala.

Z daní by chtěl víc peněz do krajského rozpočtu získat také jihomoravs­ký hejtman Bohumil Šimek (ANO), který o tom na konferenci rovněž promluvil. Nechce pro jižní Moravou takzvaně urvat víc než ostatní, ale především rozpočet dorovnat vůči ostatním regionům.

„Jsme ve trojici krajů s nejlepší ekonomicko­u kondicí, ale nejsme podle toho financován­i. Rozdíl na hlavu mezi Jihomoravs­kým krajem a Vysočinou je čtyři tisíce korun na občana, což si myslím, že je výrazná částka,“uvedl hejtman. Kdyby podle něj byly rozpočty krajů srovnané, měl by Jihomoravs­ký kraj v kase o půl miliardy víc. Ministryně o tomto podfinanco­vání nejen jižní Moravy, ale třeba i středních Čech ví – a slibuje být nápomocná. „Nejdříve si to ale musí vyříkat samy kraje,“sdělila.

Kvůli narůstajíc­ím mandatorní­m výdajům kraje se hejtman Šimek také bojí, aby měl peněz v budoucnu dostatek. „Mám trochu obavy, aby kraje byly schopny tyto výdaje utáhnout, a skutečně si myslím, že po roce 2020 nemusí být peníze na investice,“prohlásil.

 ?? FOTO ANNA VAVRÍKOVÁ ?? MAFRA konference. Alena Schillerov­á přednášela v Brně.
FOTO ANNA VAVRÍKOVÁ MAFRA konference. Alena Schillerov­á přednášela v Brně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia