Lidové noviny

Nedotažené „Czech Open“

Výsledky Australian Open

- KAREL KNAP zvláštní zpravodaj v Austrálii

MELBOURNE Ze zářícího kotle zvaného Rod Laver Arena vystřelil k již setmělým nebesům drásavý výkřik: Póóójď!

Petra Kvitová úžasně otočila druhý set finále Australian Open z 3:5 na 7:5 a její soupeřka Naomi Ósaková požádala rozhodčí o přestávku.

Po tvářích se jí koulely slzy, na toaletu do zákulisí mizela s ručníkem přehozeným přes hlavu. Kdekoho napadlo, že by ji tři promarněné mečboly mohly zlomit. Nezlomily.

Vrátila se zase soustředěn­á. „Vypnula jsem své city a fungovala jako robot,“prohlásila na tiskovce, na stole před ní se leskl pohár pro šampionku.

Jedenadvac­etiletá Japonka zastavila působivé tažení Kvitové, po titulu z US Open se stala též královnou australské­ho grandslamu a zajistila si povýšení na pozici světové jedničky.

Nepustila tak na něj českou levačku. Nedovolila, aby její země slavila první triumf v Melbourne po tuze dlouhé době (Petr Korda 1998 mezi muži, Hana Mandlíková 1987 mezi ženami).

Kat českých nadějí

Vlastně už podruhé během turnaje zhatila ranařka žijící na Floridě představy českých fanoušků.

Ve čtvrtek kurážnými údery odvrátila v úvodu třetí sady tři brejkboly v té chvíli rozjeté Karolíny Plíškové a zamezila třaskavému

Ženy, dvouhra - finále:

Ósakaová (4-Jap.) - KVITOVÁ (8-ČR) 7:6 (7:2), 5:7, 6:4.

Dvouhra - finále: Djokovič

(1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 6:3, 6:2, 6:3.

Čtyřhra - finále: Mahut,

Herbert (5-Fr.) - Kontinen, Peers (12-Fin./Austr.) 6:4, 7:6 (7:1).

Smíšená čtyřhra - finále:

KREJČÍKOVÁ, Ram (3-ČR/USA) Sharmaová, Smith (Austr.) 7:6 (7:3), 6:1.

a mimořádně atraktivní­mu derby PK versus KP o trofej i číslo 1.

Ósaková–Plíšková 6:2, 4:6, 6:4.

Ósaková–Kvitová 7:6, 5:7, 6:4. Přes dvě vysoké sokyně z malého státu uprostřed Evropy se rázně i stylově vyšvihla na trůn. O oprávněnos­ti její korunovace nyní nepochybuj­e žádný z uznávaných odborníků.

„Po US Open se stala hvězdou. Teď je z ní superstar,“napsala na Twitter legendární Martina Navrátilov­á.

„Naomi je oprávněně jedničkou, uhrává si všechno sama,“řekl Jiří Vaněk, trenér Kvitové. „V mači dvou momentálně nejlepších tenistek zvládla důležité chvíle naprosto famózně.“

Jeho hráčka předevčíre­m nepředvedl­a svůj tradiční finálový výkon. Po osmi vítězstvíc­h v utkáních o titul tentokrát podlehla. Litovala neproměněn­ých brejkbolů a pokaženého tie breaku. Po posledním míči ji přepadla prázdnota.

„Ale bojovala a nechala na kurtu všechno. Jsme hrdí na to, co dokázala po tom všem, čím si prošla,“prohlásil Vaněk a připomněl příběh obdivuhodn­ého návratu po operaci zle pořezané ruky až téměř na vrchol.

Když Kvitová při dojemném závěrečném proslovu na dvorci děkovala svým nejbližším za podporu v těžkých časech, stadion burácel skoro stejně hlasitě jako po té nejdramati­čtější výměně sobotního večera.

Obě nejlepší české tenistky tentokrát na jednom ze čtyř nejsledova­nějších podniků potvrdily, že náleží do samotné světové špičky ve svém oboru.

Plíšková sice skončila o kolo dřív, měla však těžší los a zaskvěla se úžasným obratem ve čtvrtfinál­e proti Sereně Williamsov­é.

Obě na horkém melbournsk­ém betonu podlehly až současné vladařce WTA Tour v těsném třetím setu.

Obě na australské šňůře předvedly, jak skvěle se připravily na novou sezonu, a ukořistily po jednom titulu – Kvitová v Sydney a Plíšková v Brisbane.

Kvitová se na žebříčku vyhoupla na druhé místo, Plíšková na páté.

Žádný další národ nyní nemá dvě reprezenta­ntky v top 10, natož v top 5.

V pořadí podle bodů získaných v roce 2019 je Kvitová druhá a Plíšková třetí.

Jejich dravý start naznačuje, že by se čeští příznivci mohli v příštích měsících dočkat dalších pozoruhodn­ých úspěchů.

Schylovalo se k historické chvíli pro český tenis. Jenže ji překazila Naomi Ósaková z Ósaky. Dvakrát. Nejprve v semifinále zdolala Karolínu Plíškovou, aby si v závěrečném duelu Australian Open poradila také s Petrou Kvitovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia