Lidové noviny

Petro, ty jsi vítězka v životě

Tenisové legendy i soupeřky Petry Kvitové skládaly české tenistce velký hold za bojovnost

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MELBOURNE/PRAHA Přestože ve finále Australian Open po velkém boji prohrála, zanechala Petra Kvitová v Melbourne výborný dojem. Vždyť poprvé od vítězného Wimbledonu 2014 (také poslední český triumf na turnaji „velké čtyřky“ve dvouhře) se probojoval­a na grandslamo­vém turnaji alespoň do semifinále a při cestě do finále neztratila set.

A i když se jí v Melbourne nepodařilo přidat ke dvěma wimbledons­kým další grandslamo­vý triumf, vysloužila si od soupeřek a tenisových odborníků velikou pochvalu. Zvlášť kvůli tomu, že se dokázala vrátit téměř až na vrchol dva roky poté, co jí násilník v jejím bytě pořezal šlachy na levé ruce, v níž drží raketu.

Mezi prvními, kdo složil 28leté české tenistce hold, byla nejslavněj­ší tenistka hrající levou rukou a krajanka Petry Kvitové Martina Navrátilov­á. Ta zároveň pochválila i vítězku Naomi Ósakovou, která vyhrála druhý grandslamo­vý turnaj v řadě. „Po vítězství na US Open se Naomi stala hvězdou. A teď po vítězství na Australian Sportovní

Open se stala světovou jedničkou. Je to superstar. Gratulace šampionce. A Petro, ty jsi vítězka v životě,“uvedla osmnáctiná­sobná grandslamo­vá šampionka ve dvouhře na Twitteru.

Čtyřnásobn­á grandslamo­vá vítězka Kim Clijsterso­vá pak ocenila způsob, jakým se Kvitová vrátila mezi elitu.

„Gratulace Petře Kvitové k úžasnému turnaji a skvělému comebacku,“uvedla někdejší belgická tenistka. „Wow. Petra ukázala velké srdce a nervy ze železa,“ poklonila se české tenistce také Bethanie Matteková Sandsová, dlouholetá deblová partnerka Lucie Šafářové.

„Dobrá práce, Naomi. Parádní úspěch. A Petře posílám velké poděkování. Je příkladem pro nás všechny. Velký respekt před oběma,“přidala se švýcarská tenistka Timea Bacsinszká.

I další soupeřky Kvitovou pochválily za její velkou bojovnost. Vždyť ve druhém setu prohrávala 3:5 a 0:40, přesto dokázala posunout zápas až do třetí sady.

„Velký respekt pro Petru. Dnes jsi mi dala lekci, jak se nikdy nevzdávat. Děkuju,“rozplývala se tuniská teniska Onse Jabeurová. „To bylo představen­í. Gratuluju dvojnásobn­é grandslamo­vé šampionce Naomi Ósakové. A nelze neobdivova­t Petru. Tohle finále se bude dlouhou dobu připomínat,“vyznala obdiv k oběma tenistkám ruská tenistka Elena Vesninová, která v současnost­i plní mateřské povinnosti.

„Díky, dámy, za ukázku síly, odhodlání, odvahy a odolnosti. Obě jste velkou inspirací pro nás všechny,“uvedla francouzsk­á tenistka Alizé Cornetová.

Velká slova uznání si Kvitová vyslechla i z úst svého otce Jiřího. „Bylo to od Péti pěkné utkání. Jsme spokojeni a bereme to jako mimořádný úspěch. K výhře chyběl kousek. První set rozhodl. Kdyby šla do vedení, kdo ví, jak by to s Ósakovou bylo. Určitě by znervózněl­a,“uvedl Kvita pro ČTK.

„Ten obrat ve druhém setu, to je pro Péťu typické. Ona se nikdy nevzdává. I proto je to škoda, chyběl kousek. I tak je to po tom všem, čím si prošla, úspěch,“dodal Kvita.

 ?? FOTO REUTERS ?? i lidské hvězdy, Naomi Ósaková a Petra Kvitová
FOTO REUTERS i lidské hvězdy, Naomi Ósaková a Petra Kvitová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia