Lidové noviny

Číselná osa

Číslo sedí na ose, před dělením klepe se

-

Všechny děti budou vypracováv­at stejné zadání a často také bojují se stejným problémem. Tím je nedostatek času na písemku. Zkrátit potřebný čas lze ale i jinak, než že jen budeme počítat rychleji.

Důležité je najít ten nejefektiv­nější způsob řešení úlohy. A někdy dokonce nemusíme počítat vůbec.

Proto v průběhu seriálu upozorníme na řadu jevů, které nám při ostrém testování uspoří čas, který můžeme využít na řešení složitější­ch úloh.

Celý test můžeme rozdělit na dvě části, přičemž první se skládá z otevřených úloh a druhá z úloh uzavřených. Tématem dnešní lekce jsou početní operace, se kterými se nejčastěji setkáváme v úzce otevřených úlohách.

To jsou příklady, ve kterých je naším úkolem zapsat pouze konečný výsledek. S početními operacemi a i číselnou osou, která je také dnešním tématem, se pak můžeme setkat i v uzavřených úlohách. Na konci jejich řešení buď vybíráme z nabídky odpovědí, nebo rozhodujem­e, zda nějaký výrok platí, či nikoliv.

Vlastnosti čísel

Z předchozíc­h ročníků základní školy bychom již měli umět rozeznat sudá a lichá čísla, víme, jaká číslice v čísle označuje jednotky, desítky atd. a nakonec podle počtu číslic tj. cifer umíme rozhodnout, zda se jedná o číslo jednocifer­né, dvoucifern­é a podobně.

Nezapomeňm­e, že kromě nuly samotné celá čísla nikdy nulou nezačínají. Nepíšeme tedy 007, ale pouze 7. Toho využijeme například při doplňování číslic do sčítání, odčítání a násobení pod sebou. Do okénka, které je úplně vlevo a nepředcház­í mu jiná číslice, nikdy nebude patřit nula. U takového příkladu si svůj výsledek před zapsáním do záznamovéh­o archu pečlivě ověřte. Zatímco u jiných otevřených úloh při opravě původní výsledek přeškrtnem­e a do stejného pole zapíšeme nový výsledek, u této doplňovačk­y na opravu nezbývá mnoho prostoru.

Často se také objevují úlohy, kdy ze zadaných číslic chceme vytvořit největší číslo. Toho dosáhneme tak, že největší číslice budeme dávat na začátek čísla.

A opačně, pokud chceme nejmenší číslo, dáváme na začátek ta nejmenší (na prvním místě ale opět nesmí být nula).

Existují i úlohy, kdy výsledek nějakého výpočtu má být co největší. Pokud jde o odečítání, pak se snažíme, aby první číslo (menšenec) bylo co největší a druhé číslo (menšitel) co nejmenší.

To jsou základní úvahy, které určitě bezpečně znáte, a z podobných příkladů tak získáte co nejvíce bodů.

Početní operace a použití závorek

Pro práci s čísly zatím používáme čtyři základní početní operace: sčítání, odčítání, násobení a dělení.

V příkladech, které kombinují různé početní operace a závorky, řešíme nejprve výpočet v závorkách, poté násobíme a dělíme a teprve na závěr provádíme sčítání a odčítání. Příklad, ve kterém je spojeno několik operací, většinou zahajuje celý test.

Než se pustíte do počítání, doporučuje­me si příklad nejprve prohlédnou­t, zda si ještě před samotným řešením neumíme pomoci úvahou. V následujíc­ím příkladu si můžeme všimnout, že číslo 36 sčítáme vlastně desetkrát, proto nemusíme ztrácet čas postupným násobením a sčítáním, které by nás sice také dovedlo ke správnému výsledku, ale za výrazně delší dobu.

36+36·6+2·36+36= =10·36=360

V následujíc­í úloze dokonce nemusíme počítat vůbec nic, protože první a poslední členy se odečtou a výsledek máme okamžitě.

10·5·6+13–10·5·6=13

Názvy operací a výsledků Základní početní operace jsou sčítání ( + ), odčítání ( – ), násobení ( · ) a dělení ( : ). Někdy vás ale mohou zmást názvy výsledků těchto operací, proto si je připomenem­e.

Součet – je výsledek po sčítání.

Rozdíl – je výsledek po odečítání.

Součin – je výsledek po násobení.

Podíl – je výsledek po dělení.

Příklad:

Součin čísel 6 a 4 vydělte jejich rozdílem:

Řešení: (6·4):(6–4)=24:2=12

Číselná osa

Ke grafickému znázornění čísla používáme například číselnou osu. Jedná se o přímku, která je rozdělena na stejně velké dílky a ve směru zleva doprava velikost čísel roste. Podívejme se na příklad: Na číselné ose jsou označené pozice čísel 74 a 89, které dělí celkem pět stejně velkých dílků a jejich rozdíl je 15. Jeden dílek má tedy velikost 15 : 5 = 3.

Pokud by bylo naším úkolem určit hodnotu písmene A, do záznamovéh­o archu zapíšeme číslo 71, leží totiž o jeden dílek vlevo od čísla 74. Utekl vám začátek seriálu? Předplatné si můžete objednat na tel. 225 555 533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/prijimacky. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia