Lidové noviny

Zrak a sluch

-

předvoj dělnické třídy a vedoucí síla společnost­i. Jeho předchůdci posílali lidi na šibenici, on dělá cesťáka.

Teď k té méně komické stránce věci.

V celé té kauze samozřejmě nejde o žádné mobily, to postřehl i méně pozorný čtenář tisku. Mimochodem, ty mobily Huawei jsou skvělé a jejich fotoaparát­y, to je moje doména, jsou momentálně to nejlepší, co na trhu je. Zpátky k jádru: jde o datová a komunikačn­í zařízení, zvláště pak o výbavu nezbytnou pro zřízení globální datové sítě označované jako 5G. Tato nová síť bude dvacetkrát rychlejší než aktuální síť 4G a hlavně umožní internet věcí – to jsou ty pověstné inteligent­ní ledničky, které budou vědět dřív než vy, že došlo pivo, a objednají nové. Krátce, systém 5G prosákne všude. Jen naprostý dement anebo Miloš Zeman by připustil, aby takovou technologi­i měl polostátní výrobce v totalitní diktatuře, která se netají globálními mocenskými ambicemi.

Ten první a druhý bod mé soupisky je známý a široce diskutovan­ý. Nicméně zrak a sluch mě přechází nad jejím třetím bodem.

Jak je možné, že se na absolutní technologi­cký vrchol dostala země, která byla ještě před čtyřiceti lety zdecimovan­á komunistic­kým běsněním v kulturní revoluci? Kéž bych se mýlil, ale vycházím z toho, že se obecně přiznává naprosté zaostání Západu v této životně důležité technologi­i. Čínská technologi­e, odborníci se na tom shodují, je levnější a lepší než výrobky západních firem. George Orwell vydal v roce 1945 svoji Farmu zvířat, v níž popsal mechanismu­s vzestupu komunistů k moci. S hořkostí v duši jsme čítali tuto knihu za minulého režimu. Leccos tu bylo trefné, jen v jednom byla vedle, jak jsem si tehdy říkal: ten totalitní prasečí režim byl podle Orwella ekonomicky efektivní. To nesedělo s realitou sovětského impéria, to se nakonec v důsledku výrobní nemohoucno­sti zhroutilo.

A vida, na Dálném východě máme miliardovo­u „zvířecí farmu“, jež technologi­cky funguje a vytírá nám zrak. Že se toho neděsíme, nebijeme na poplach a nesnažíme se o nápravu na naší straně, z toho mi zrak a sluch přechází nejvíc. ONDŘEJ NEFF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia