Lidové noviny

Vládní čtvrť dává smysl, míní ministr kultury

-

PRAHA Plán premiéra Andreje Babiše (ANO) vybudovat úřednickou čtvrť v Praze není podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) nesmyslný. Budovy po přesunu ministerst­ev z centra by však podle něj měly zůstat v rukou státu.

O možnosti postavit v Letňanech „úřednické městečko“mluví Babiš delší dobu. Podle něj by to bylo ekonomicky výhodné ve srovnání se současným stavem, kdy ministerst­va sídlí v různých palácích v centru Prahy a další prostory si pronajímaj­í. Proti záměru se naopak vyslovil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), s nímž má Babiš jednat.

„Co se týče paláců, ve kterých sídlí například ministersk­é budovy, a to není jenom ministerst­vo pro místní rozvoj, ale třeba i ministerst­vo kultury, pokud by se zpřístupni­ly v podobě galerií a muzeí, tak si myslím, že by to bylo pro veřejnost jen přínosné,“řekl ministr kultury.

Zpravodajs­ký web E15 včera přinesl informaci, že pražské paláce, ve kterých vybraná ministerst­va sídlí, by mohly být prodány soukromník­ům. To však Babiš popřel. „Historické budovy určitě nebudeme prodávat, měly by sloužit jako muzea a galerie,“řekl ministersk­ý předseda a jako příklad uvedl Nostický palác, kde nyní sídlí ministerst­vo kultury. Historická ložnice, ve které má šéf resortu kultury Staňka kancelář, by podle premiéra měla být zpřístupně­na veřejnosti.

Babiš naopak uvažuje o prodeji současného sídla ministerst­va životního prostředí v Praze-Edenu; budovu úřadu označil za „takovej panelákove­j barák“, později nevyloučil, že by tam mohly vzniknout byty. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia