Lidové noviny

ANO vysílá opět „ragbistu“

Lídři do eurovoleb

- MARTIN SHABU ČSSD KDU-ČSL ODS Piráti STAN TOP 09

PRAHA Za méně než čtyři měsíce bude zřejmé, kdo prošel sítem evropských voleb a získá místo mezi 21 europoslan­ci za Česko. Vládní hnutí ANO, jež z minulých voleb obhajuje čtyři mandáty, však – na rozdíl třeba od opoziční ODS či Pirátů – dosud soupisku kandidátů nezveřejni­lo. Definitivn­ě by se mělo rozhodnout na stranickém sjezdu 17. února. Už nyní se ale rýsují vážní adepti.

Jak zjistily LN, jednou z nových tváří kandidátní listiny by se mohl stát Jaroslav Bžoch, poslanec za Ústecký kraj a člen ragbistick­ého týmu Krupka Dragons. Že by jeho jméno mělo figurovat na třetím místě kandidátky, potvrdily hned čtyři zdroje redakce zevnitř ANO. „Rád bych kandidoval, ale soupiska není definitivn­í,“řekl včera stručně Bžoch. Ve sněmovně je sice nováčkem, ale zasedá ve výboru pro evropské záležitost­i a je též členem zahraniční­ho výboru. V případě zvolení do europarlam­entu by rád usedl ve výboru pro občanské svobody, spravedlno­st a vnitřní věci.

„Lidská práva jsou mi blízká. Výbor se zabývá i migrací, což bude i do budoucna velké téma. Migraci jsem měl v ANO na starosti,“popsal Bžoch, jenž byl v letech 2007–2011 členem ODS.

V minulosti byl pětatřicet­iletý politik také zastupitel­em Teplic. Pokud by se dostal do Evropského parlamentu a opustil sněmovnu, jeho křeslo by v ní zaujal náhradník Zdeněk Plecitý.

Bruselské spojky

Před pěti lety vedl kandidátku ANO do „Bruselu“Pavel Telička, který se následně stal dokonce místopředs­edou Evropského parlamentu. Později se však názorově rozešel s lídrem hnutí Andrejem Babišem. Ten nyní do čela kandidátky podpořil Ditu Charanzovo­u, jež získala důvěru i z řady krajských sněmů ANO. Bývalá diplomatka za ANO do europarlam­entu úspěšně kandidoval­a už

ANO – Dita Charanzová,

europoslan­kyně

– Pavel Poc, europoslan­ec

– Pavel Svoboda,

europoslan­ec a bývalý ministr bez portfeje

KSČM – Kateřina Konečná,

europoslan­kyně

– Jan Zahradil, europoslan­ec

– Marcel Kolaja, IT expert – Stanislav Polčák,

europoslan­ec

– Jiří Pospíšil,

europoslan­ec

Zelení – Petr Štěpánek,

starosta Prahy 4 ■ v roce 2014; zastává funkci místopředs­edkyně výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebite­lů. Od listopadu 2018 je také místopředs­edkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE), jíž je ANO součástí. Charanzová se bruselské politice věnuje dlouhodobě, v letech 2005 až 2009 pracovala na stálém zastoupení České republiky při EU.

Působení Charanzové si předloni všiml i vlivný web Politico.eu, jenž českou političku zařadil mezi dvacet žen, které hýbou Unií.

„Chceme volby vyhrát. Nechci však říkat, co se stane, když nedostanem­e nějaké procento hlasů,“řekla LN Charanzová. V rámci frakce ALDE se prý snaží, aby nesílily hlasy „více Bruselu za každou cenu“, prosazuje spíš víc „selského rozumu“. Do budoucna nevylučuje intenzivně­jší spolupráci se stranou francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona.

Šéf si to ohlídá

Nominace z krajských organizací získala i další europoslan­kyně ANO, Martina Dlabajová. Mezi jmény pro eurokandid­átku rovněž figuruje jihočeská poslankyně Radka Maxová nebo starostové Kamila Bláhová a Jan Jarolím.

Definitivn­í slovo bude mít předsednic­tvo ANO. Charanzová nechtěla komentovat jména případných dalších kandidátů. „Máme seznam zájemců, finišujeme s přípravami soupisky. Nemyslím si však, že kandidátku sestavíme jen ze členů hnutí ANO. Není to ale ve fázi, abych vám říkala jména,“uvedla Charanzová, jež sama členkou hnutí není.

V polovině ledna se objevilo šetření agentury STEM a právě Charanzová spolu s Dlabajovou z něj vyšly jako nepříliš známé europoslan­kyně. Charanzová však upozornila, že data pro zmíněný průzkum agentura sbírala loni v říjnu, tedy před více než dvěma měsíci. Dosavadní průzkumy ve vztahu k eurovolbám pak politička nepokládá za příliš vypovídají­cí, většina stran se jimi prý začne vážně zabývat teprve v příštích týdnech.

Lídr ANO Babiš už vloni oznámil, že se chce v kampani k eurovolbám víc osobně angažovat.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční ve dnech 24. a 25. května, vybírat budeme 21 nových poslanců. Volí se poměrným systémem, to znamená, že strana musí získat minimálně pět procent hlasů, aby měla na křeslo v europarlam­entu nárok.

Před pěti lety vedl kandidátku hnutí ANO do evropských voleb někdejší šéf českého ragby Pavel Telička. Nyní má do Bruselu nakročeno jiný vyznavač tohoto sportu: Jaroslav Bžoch.

 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Jaroslav Bžoch
FOTO WIKIPEDIA Jaroslav Bžoch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia