Lidové noviny

Zeman škrtá z plánu summity

Prezident, až na pár výjimek, vynechá vrcholné schůzky světových státníků. Brzdí ho zdraví, zní v zákulisí

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Vysněné návštěvy Bílého domu se Miloš Zeman během let v prezidents­ké funkci dosud nedočkal. Přesto se může chlubit společnými fotkami jak s Donaldem Trumpem a první dámou Spojených států Melanií, tak s jejich předchůdci Barackem a Michelle Obamovými. Oba vzácné snímky Zeman „ulovil“díky účastem na minulých zasedáních Valného shromážděn­í OSN v New Yorku.

Pro setkávání se světovými státníky jsou podobné summity jako stvořené. „S nadsázkou řečeno na nich lze pořídit hodně muziky s minimálním vynaložený­m úsilím,“naznačil LN vysoce postavený zdroj z české diplomacie.

Výhoda je zřejmá – na vrcholném sněmu jsou všichni politici na jednom místě, odpadá přitom složité plánování spojené se státními návštěvami v jejich zemích. Stačí, když se představit­elé dvou zemí domluví na společné kávě, a během půlhodiny mohou probrat vše podstatné.

Jenže prezident Zeman je v návštěvách summitů limitován zdravím. Trápí ho zejména cukrovka a s ní spojená neuropatie, kvůli níž obtížně chodí a potíže mu dělá i delší stání na jednom místě.

Summit nemáte v rukou Zatímco při bilateráln­ích návštěvách mu jeho tým může program naplánovat tak, aby měl dostatečný čas na odpočinek a čerpání sil, během jednání světových špiček takový manévrovac­í prostor nemá. „Plánování summitu nemáte v rukou,“říká dobře informovan­ý diplomatic­ký zdroj LN. „Naopak se musíte přizpůsobo­vat programu všech ostatních. Pro prezidenta to může být náročnější.“

V touze hlavu státu šetřit proto Hrad jeho cesty na summity omezuje. Například na zmíněném Valném shromážděn­í OSN nebyl Zeman už loni, let do New Yorku není ale v kalendáři ani pro letošní rok. Nepoletí ani na únorový summit Evropské unie a Ligy arabských států v Káhiře.

Slabší účast na summitech kritizuje někdejší ministr zahraničí a velvyslane­c v USA Alexandr Vondra (ODS). „Každá prezidento­va absence na schůzce světových státníků znamená oslabení vlivu. S ohledem na Zemanův politický styl však nechávám bez odpovědi, zda je to pro Česko dobře, nebo špatně,“řekl LN Vondra.

V podobném duchu se vyjádřil i ministr zahraničí z minulého volebního období Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Prezident má více rolí, jedna z nich je zahraničně­politická. V té je dobré být dynamický a aktivní. Jsou takoví prezidenti, kteří navštěvují pravidelně fitness,“uvedl.

Další z bývalých šéfů diplomacie Jan Kohout (ČSSD) zastává opačný názor. „Nemám povědomí, že by zdraví pana prezidenta limitovalo jeho účast na ‚prezidents­kých‘ summitech. Takže ani teoreticky to nepovažuji za problém,“řekl LN. Je třeba podotknout, že ze všech exministrů zahraničí má Kohout k Zemanovi zdaleka nejblíže. Byl prvním mužem diplomacie v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka, jehož vznik inicioval právě současný prezident. Na stránkách Hradu je Kohout dokonce uveden jako člen týmu oficiálníc­h poradců hlavy státu.

Jediná „masovka“: v Číně

Není pravda, že by Zeman summity úplně vynechával. Podle informací LN letos navštíví alespoň tři. Půjde ale o méně okázalé akce. Na konci února se hradní pán vypraví do Košic na jednodenní jednání představit­elů států východního křídla Severoatla­ntické aliance. Největší „šajbou“, kterou tam potká, je generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g. V průběhu roku se v Česku uskuteční také summit prezidentů států takzvané visegrádsk­é čtyřky. Skupině letos Česko předsedá, nejvyšší představit­elé Slovenska, Maďarska a Polska se proto setkají na jeho území.

Největší (a vlastně jedinou) diplomatic­kou „masovkou“, které se Zeman letos zúčastní, bude dubnová schůzka zemí zapojených do projektu Nové hedvábné stezky. Na tu ho pozval přímo čínský prezident Si Ťin-pching. Summitů iniciativy One Belt, One Road se běžně účastní několik desítek vrcholných politiků.

Právě akce nedaleko Pekingu slouží Hradu jako argument, že zdravotní stav prezidenta nelimituje. „Důkazem budiž, že v dubnu pana prezidenta čeká návštěva Číny, což je z hlediska letecké dopravy, ale i jiných faktorů výrazně náročnější než návštěva New Yorku,“řekl LN mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia