Lidové noviny

Pokorný porazil u soudu novináře Besta

-

PRAHA Americký novinář žijící v Česku Erik Best nařkl vlivného advokáta Radka Pokorného ,že zapovězený­m způsobem zasáhl do tendru na zajištění mýtného systému. Pokorný, který má roky blízko k bývalému premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), se nařčení postavil u soudu. Žalobu podal on i jeho advokátní kancelář. Podání kanceláře toto pondělí uspělo, soud žalobě vyhověl.

„Jsem rád, že se moje pravda u soudu ukázala,“sdělil advokát Radek Pokorný. Žalobě Advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & partneři včera vyšel vstříc Městský soud v Praze. Podání čelil jak nezávislý žurnalista Best, tak jeho vydavatels­tví E.S. Best, při němž vychází internetov­á platforma Fleet Sheet. Pokud pondělní rozsudek vejde v platnost, článek už nebude smět nikdy vyjít. Druhá pře, v níž Pokorný požaduje omluvu a 400 tisíc korun, zatím na výsledek čeká.

Žaloba mířila na text z 26. října 2017, v němž Best zpochybnil výběrové řízení na dodávku mýtného systému. Podle novináře advokát Pokorný do soutěže nepřípustn­ě promluvil. Údajně se po impulzu od firmy Kapsch, stávajícíh­o provozovat­ele systému, dohodl s předsedou Antimonopo­lního úřadu Petrem Rafajem na zrušení tendru. Pokorný se obratem vymezil na sociálních sítích, nakonec se rozhodl bránit své jméno u soudu. „Požádali jsme pana Besta, aby napravil lživou informaci, kterou uveřejnil. Když to neudělal, podali jsme žalobu. To je, předpoklád­ám, normální a po právu,“sdělil před časem Pokorný.

Best včera uvedl, že rozhodnutí soudu bere v potaz. „Odvoláme se,“řekl pro LN.

 ??  ?? JAN HORÁK
JAN HORÁK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia