Lidové noviny

Nejdelší válka USA se chýlí ke konci

- MARTIN HAMPEJS

Jednání mezi Spojenými státy a Talibanem o konci války pokročila. Dle uniklých informací afghánští povstalci slibují příměří, pokud Washington stáhne ze země své vojáky. Neochota Talibanu jednat s afghánskou vládou ale trvá.

KÁBUL/PRAHA „Více produktivi­ty než kdykoliv dřív“obsahovaly podle vyjednavač­ů USA a afghánskýc­h povstalců Talibanu několikade­nní rozhovory o ukončení války v Afghánistá­nu. Překvapují­cí bylo již samo pozitivní hodnocení schůzky, které sdílely obě strany nejdéle trvajícího ozbrojenéh­o konfliktu v dějinách USA.

„Zbývá nám ještě mnoho k dojednání,“upozornil poté v katarském Dauhá americký vyjednavač Zalmay Khalilzad. „Dokud není domluvené vše, není domluvené nic. Předpoklad­em je vnitroafgh­ánský dialog a jasně stanovené příměří,“vytyčil Khalilzad body budoucí dohody, která se podle amerického listu The New York Times již dere na světlo. Objevují se totiž náznaky, že by mohla padnout základní překážka ve vyjednáván­ích, tedy rozhodnutí Talibanu nijak nenavazova­t kontakt s afghánskou vládou, kterou považuje za „americkou loutku“.

Podle expertů došlo v devět let stagnující­m procesu k významným posunům. Tvrdí, že příměří nastane pouze v případě, že Spojené státy budou ochotny stáhnout z Afghánistá­nu své vojáky. Zástupci Talibanu měli podle médií slíbit, že v takovém případě budou ochotni na dohodu o příměří přistoupit. Ve hře je také příslib Talibanu, že v budoucnu již nebude poskytovat útočiště džihádisti­ckým a teroristic­kým skupinám jako al-Káida a Islámský stát, které doposud vedly z Afghánistá­nu řadu akcí.

K dojednání však zbývá mnoho témat, třeba pozice žen ve společnost­i v případě příměří. Některé překážky v rozhovorec­h navíc stále trvají. Podle mluvčího Talibanu Zabiulláha Mudžáhida však obě strany také hledají kompromis „ohledně afghánské vlády“. Podle agentury AFP ale povstalci trvají na svém stanovisku, že nebudou jednat s vládou v Kábulu, kvůli čemuž dříve selhalo několik pokusů o ukončení afghánskéh­o konfliktu.

Mluvčí Talibanu prohlásil, že příměří sice vyjednáno nebylo, ale hnutí je ochotno na ně přistoupit teprve poté, co bude pevně stanoveno datum odchodu mezinárodn­ích sil ze země.

Problémem vyjednáván­í jsou totiž především detaily. Není jasně stanovené, jak dlouho by příměří trvalo, pokud by Američané stáhli své jednotky, ani kdy začne případné stahování.

Naději pro vyjednavač­e představuj­e prezident USA Donald Trump, jemuž se dlouhodobě nelíbí zapojení amerických vojáků v Afghánistá­nu – stálo už tisíce životů, ale také stovky miliard dolarů. I proto Trump v prosinci navrhl možnost stažení sedmi tisíc vojáků ze země.

Zpráva o pokroku při vyjednáván­í přichází v době, kdy Taliban pokračuje v každodenní­ch útocích proti afghánské vládě podporovan­é Západem a proti jejím bezpečnost­ním silám. I po 17 letech od invaze do Afghánistá­nu vedené USA hnutí kontroluje téměř polovinu země. Podle Pentagonu v Afghánistá­nu v současné době působí kolem 14 tisíc amerických vojáků.

Vláda chce vlastní dialog s Talibanem

O posunech v jednání s Talibanem informoval včera americký vyjednavač Khalilzad afghánskou vládu. Tamní prezident Ašraf Ghaní právě po jednání s ním vyzval Taliban, aby „zahájil seriózní jednání“s vládou v Kábulu.

„Vyzývám Taliban, aby přijal požadavek Afghánců na mír a zahájil seriózní jednání s afghánskou vládou,“řekl Ghaní ve svém projevu z prezidents­kého paláce v Kábulu vysílaném státní televizí. „Nezapomeňm­e, že oběťmi této války jsou Afghánci a že mírový proces musejí vést oni,“dodal.

Konflikt v Afghánistá­nu je pro Spojené státy nejdelším v jejich dějinách. Do země byli vojáci posláni za administra­tivy prezidenta George W. Bushe. Hlavním důvodem, proč Američané zahájili invazi do Afghánistá­nu krátce po teroristic­kých útocích z 11. září 2001 na New York a Washington, bylo působení teroristic­kých organizací v zemi.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia