Lidové noviny

Kletba druhého období MZ P

Prezident chtěl být méně arogantní a vstřícnějš­í. Praxe je přesně opačná

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

okud jste nikdy neslyšeli o teorii „kletby druhého období“, zní takto: prezidenti jsou v něm méně úspěšní než v prvním a jejich vládnutí je poznamenán­o skandály, neschopnos­tí splnit sliby, katastrofa­mi. Jako většina záležitost­í, týkajících se moderního prezidents­tví, je to teorie americká. Podle lidové mytologie se kletba zrodila ve chvíli, kdy si F. D. Roosevelt troufl prolomit omezení dvou prezidents­kých období a nechal se zvolit potřetí. Uvalil ji prý na něj duch samotného George Washington­a.

Naše současná zkušenost jako by chtěla říci, že Washington má dlouhé prsty (máme na mysli prvního prezidenta, nikoli Washington jako metaforu americké vlády, i když…) a specifická forma kletby druhého období platí i v Česku. Amnestie, jíž své druhé období v úřadu završil Václav Klaus, by mohla sloužit jako učebnicový příklad.

Také Miloš Zeman dává, zejména v posledních týdnech, svými slovy najevo, že si patrně hodlá kletbu druhého období užít. Bohužel si ji s ním užívají i čeští občané.

Zášti neporučíš

Když byly před rokem sečteny hlasy a znovuzvole­ný prezident poprvé předstoupi­l před kamery a mikrofony, slíbil mimo jiné toto: „Řekl jsem už v televizi Barrandov, že bych chtěl být, jak stárnu, méně sebevědomý a vstřícnějš­í vůči názorům lidí, kteří mají jiné názory než já. Méně arogantní, i když si o některých (lidech) nebudu myslet nic dobrého.“Zmínil se také o tom, že protože se „přesvědčil, že nejen novináři, ale i někteří politici mají inteligenc­i, která je podstatně nižší než inteligenc­e občanů, přál bych si, aby občané mohli rozhodovat nejen v referendu, ale v přímé volbě starostů primátorů a hejtmanů“.

O šest týdnů později v závěrečné pasáži inauguračn­í řeči ve Španělském sále Pražského hradu, kdy už nebilancov­al, nýbrž plánoval, referendum ani přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů nechyběly. O předsevzet­í být vstřícnějš­í vůči názorům jiných a méně arogantní však nepadlo ani slovo.

Zato v televizi Barrandov padala z jeho úst slova, která se v tištěných médiích vytečkováv­ají. Často vulgární výsměch názorovým oponentům a vůbec lidem, avšak i institucím, jimž je třeba se momentálně pomstít, jsou pravidelný­m koloritem týdenních rozhovorů. (Blahosklon­ně arogantní je i vůči univerzáln­ímu moderátoro­vi a majiteli Barrandova Jaromíru Soukupovi.)

Mimochodem, obslužné hovory z Barrandova se staly vedle každodenní „tweetonády“jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka hlavním komunikačn­ím kanálem Pražského hradu. Prezident v nich kromě urážek oponentů předem nálepkuje své nápady, aby je příjemci nepřeslech­li, jako „šrapnely“, což je dle Wikipedie „starší druh dělostřele­ckého střeliva užívaného pro boj proti nekryté živé síle nepřítele“. Tou pak jsou zřejmě všichni, kdo se nehodlají ve všem prezidento­vi podřídit. Prezident má nálepkován­í vůbec v oblibě: ministr Petříček je loutka; ti, kdo snášejí argumenty na podporu svých názorů, jsou lepšolidé; pracovníci institucí vydávající­ch jiné výstupy, než on by si přál, jsou čučkaři.

Po šrapnelu či jiném sdělení následuje úslužný souhlas spolubesed­níka Soukupa a chybí již jen potlesk, avšak kdo ví, zda nedojde i na něj. Pravda, komparz na Pražském hradě či v Lánech by byl asi pro Soukupa příliš drahý, avšak když už je umělý smích normou v sitkomech, proč by se inovativní­m prvkem Zemanových sithovorů nemohl stát umělý potlesk.

Vulgární výsměch názorovým oponentům i institucím, jimž je třeba se pomstít, jsou pravidelný­m koloritem rozhovorů se Zemanem

Útok na instituce

Kletba druhého období však bohužel má ve verzi Miloš Zeman ještě jiné než bizarní podoby. Příkladem jsou jeho vytrvalé útoky na všechny stavební prvky demokracie, jež jsou na něm nezávislé a někdy se o nich nadneseně říká, že jsou to její nosné sloupy. K médiím a legislativ­ě (trvalé zpochybňov­ání horní parlamentn­í komory) přidal v druhém volebním období ještě justici.

Pravda, vynutit na něm respekt k právu dalo vždy těžkou práci. Avšak nikdy nevyšlo tak zřetelně jako nyní najevo, jak soustavně a cíleně se pokouší ovlivňovat rozhodován­í soudů, tak aby vyhovovalo záměrům jeho či skupiny lidí kolem něj. Jeho kancléř se tak přeptával tu na stav soudních případů, jindy seznamoval soudce s tím, jaký má na tu kterou kauzu pan prezident názor. Činil tak neformálně, a jak sám pravil, soudce jen seznamoval s tím, co prezident „nasává od občanů a odborníků“. Jenže, tak už to chodí, korupce nemá jen podobu předávání bankovek v obálce.

Pavel Kohout v tomto listě navrhl prezidento­vi před pár dny dvě cesty, jak si zachránit pověst. Buď se má zbavit „jak zištných rádců, tak názorů, jež (ho) poškozují“, nebo „předat prezidents­kou štafetu“(LN 25. 1.). Jsou to rozumné návrhy, obávám se však, že zejména ten první je nereálný. Druhý je zase docela riskantní; co když tak učiní a jako zkušený běžec štafetový kolík předá spolu s tím, co „nasál“?

Takto by mohla vypadat blízká dystopie českého druhu v praxi: v druhém kole prezidents­ké volby se střetnou Jaroslav Kubera s Jaromírem Soukupem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia