Lidové noviny

Erotiku na Instagramu platí crowdfundi­ng

-

PRAHA Sociální sítě slouží u řady lidí jako vizitka. Někteří na internetu zveřejňují fotografie ze zahraniční­ch cest, další zase přidávají fotografie s jídlem. Najde se ale také řada těch, kteří se na veřejném webu chlubí svým tělem. A někteří z nich – včetně mladých Češek – si za to nechávají platit.

Hned při prvním pohledu je zřejmé, že na instagramo­vém profilu mladé ženy nenajdete mnoho záběrů přírody či zdravého jídla. Většinu fotek tvoří odvážné snímky dotyčné uživatelky Instagramu. U některých fotek a profilovéh­o popisu se nachází odkaz na crowdfundi­ngovou (skupinové financován­í – pozn. red.) síť Patreon. Tam už zájemci o erotické fotografie najdou ty nejodvážně­jší kousky – musí za to ovšem zaplatit.

„Větší podporovat­elé zde najdou i fotografie a videa ze zákulisí, nějaké ,domácí‘ fotografie, iPhonovky, nebo dokonce polaroidku na vlastní přání a s podpisem,“stojí v popisku u účtu jedné mladé Češky s přezdívkou LadyKiller. Kromě hraní her a tvorby grafiky ji podle jejích slov baví také focení odvážnější­ch snímků.

Podobných účtů je na platformě Patreon několik. Přesný počet českých uživatelů ale nejde přesně vyčíslit. Pokud chcete nalézt konkrétníh­o uživatele, musíte znát alespoň část jména, pod nímž na webu vystupuje, nebo mít odkaz na profil.

Patreon není novinkou, kalifornsk­ý web začal fungovat v roce 2013. Do širšího povědomí se ale stránka dostala zhruba v posledních dvou letech. Primárně je web určený pro umělce, kteří si takto vydělávají na svoji tvorbu. Za drobný finanční obnos na oplátku například své „patrony“zmíní v písni, poděkují jim v titulcích u videa nebo pošlou výtisk první knihy. Velkou část uživatelů sítě však tvoří i modelky, které jako bonus nabízejí své nahé fotografie. pk

DVaíclšeí čptoědtreo­nbanosti na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia