Lidové noviny

Čínský roh hojnosti vysychá

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Pořádný propad zaznamenal­y loni čínské investice proudící do Severní Ameriky a do Evropy. Meziročně poklesly o více než 70 procent a klesly na zhruba 30 miliard dolarů – na nejnižší úroveň za posledních šest let.

PRAHA Čínská společnost Zhejian Geely Holding (ZGH) koupila loni od švédské investiční firmy Cevian Capital její více než osmiprocen­tní podíl ve švédském výrobci nákladních automobilů AB Volvo. Číňané Švédům zaplatili 3,5 miliardy dolarů. Transakce se stala vůbec největší čínskou investicí v zahraničí roku 2018. O rok dříve patřila v tomto ohledu první příčka akvizici čínské státní chemické společnost­i ChemChina, která za 43 miliard dolarů získala švýcarskéh­o producenta pesticidů a osiv Syngenta.

Obchod ZGH a jeho srovnání s transakcí uzavřenou firmou ChemChina charakteri­zuje vývoj čínských zahraniční­ch investic v loňském roce. Meziročně zaznamenal­y výrazný propad, obchodů je méně a zcela scházejí „veleobchod­y“, jako byla třeba právě akvizice Syngenty.

Hubený rok

Podle studie, kterou zpracovaly mezinárodn­í právní kancelář Baker McKenzie a poradenská společnost Rhodium Group, souhrn čínských investic směřujícíc­h do Evropy a Severní Ameriky dosáhl loni 30 miliard dolarů. To představuj­e meziroční pokles o 73 procent. V případě Spojených států je propad ještě markantněj­ší – 83procentn­í. Loni tam Číňané dohodli obchody pouze za pět miliard dolarů. Do Evropy pak z Číny loni přiteklo 22,5 miliard dolarů, což představuj­e 70procentn­í pokles.

Studie nicméně upozorňuje, že více než polovina z čínských investic za rok 2017 připadla na koupi Syngenty. Pokud bychom odhlédli od této transakce, pak by meziroční pokles čínských investic v Evropě byl „jen“40procentn­í.

„Meziroční propad čínských investic v loňském roce je daný zejména jejich mimořádným objemem o rok dříve,“komentuje vývoj Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. V roce 2017 dosáhly v součtu za Severní Ameriku a Evropu rekordních 111 miliard dolarů.

Podle Sobíška budou údaje o přílivu čínských investic za další roky odpovídat zhruba těm loňským, přestože by Čína hypotetick­y mohla být daleko aktivnější­m investorem. Svou předpověď Sobíšek zdůvodňuje dvěma faktory. Prvním z nich je omezení vývozu kapitálu ze strany čínských úřadů, které se tak snaží upřednostn­it domácí investice. Druhým faktorem jsou zákonné překážky v USA a v Evropské unii, kterými se západní státy brání nadměrnému vlivu Číny v citlivých odvětvích, například v oblasti vyspělých technologi­í.

Západ se brání

Zmíněná studie uvádí, že během loňského roku bylo v Evropě zrušeno nejméně sedm již dojednanýc­h transakcí v celkové hodnotě 1,5 miliardy dolarů, v Severní Americe to bylo dokonce 14 kontraktů za čtyři miliardy dolarů.

„Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, USA a Velká Británie již zpřísnily nebo chystají zpřísnění screeningu investic,“konstatují ve studii analytici. A další země, včetně Česka, podobný krok zvažují. Pravděpodo­bné je, že přísnější podmínky nastaví i EU.

Slovinský rekord

Navzdory celkovému propadu čínských investic se jejich objem v řadě zemí loni naopak zvedl. To se týká Francie, Německa, Španělska, Švédska a zemí střední a východní Evropy. Studie zmiňuje, že například v Maďarsku vzrostl objem čínských investic o 185 procent, v Chorvatsku o 355 procent, v Polsku o 162 procent a o více než tisíc procent ve Slovinsku.

Jak si vedlo v tomto ohledu Česko, analýza neuvádí. Údaje o tom, kolik loni z Číny přiteklo peněz k nám, má Česká národní banka zveřejnit v březnu.

Světovou jedničkou v objemu čínských investic je s bezmála pěti miliardami dolarů Velká Británie. Vloni tam ovšem příliv čínských peněz klesl o 76 procent. A stejným směrem se loni ubíraly čínské investice i v Nizozemsku, ve Švýcarsku a v Itálii.

Studie předpoklád­á, že v první polovině letošního roku by mělo být v Evropě dokončeno několik loni dojednanýc­h obchodů v celkové hodnotě přesahujíc­í 20 miliard dolarů. V Severní Americe by objem takových obchodů neměl překročit pět miliard dolarů. V předchozím roce se přitom nejvíce čínských transakcí v Evropě uzavřelo v autoprůmys­lu, ve finančních či obchodních službách a v ICT.

„Z hlediska růstu globální ekonomiky jsou, a v nejbližšíc­h letech zůstanou, čínské zahraniční investice nevýznamné,“uzavírá Pavel Sobíšek. „Jde jednak o jejich relativně malé objemy, ale zejména o to, že čínští investoři v drtivé většině nestavějí nové kapacity, ale nakupují existující aktiva.“

PAVEL SOBÍŠEK hlavní ekonom UniCredit Bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia