Lidové noviny

Vzdělání jako provokace

O tom, jak vlastně vypadá skutečné vzdělání a jak si dnes rozumí s morálkou doby, přemýšlí rakouský intelektuá­l Konrad Paul Liessmann v knize, z níž přinášíme dnešní ukázku

-

Vzdělání má vždy co činit i s konkrétním­i obsahy a – horribile dictu – abstraktní­m věděním, tedy i s náhledy a postoji, které v sobě předem nesou svou hodnotu a dovolují člověku vztahovat se k sobě a ke světu způsobem, který naslouchá nejen diktátu doby a jejích mód.

Při vší kritice vzdělanost­ních reforem našich dnů, vůči vzdělání nepřátelsk­ých, neexistuje žádný důvod k zoufalství. Právě rychlá proměnlivo­st a libovolnos­t aktuální mediální kultury nechává růst touhu po fundovaném vědění, kritické reflexi, po kontaktech s vlastní tradicí i s cizími kulturami a touhu po zostřené soudnosti. Vzdělání má co dělat i s nácvikem jisté vyrovnanos­ti, která se touží udržet nezávislá na přehnané afirmaci ducha doby, stejně jako od laciného pobouření nad mediálně vysoce rozehrávan­ými nicotnostm­i.

Vzdělání je neodlučně spojeno s pochopením vlastní nedostateč­nosti, s věděním nevědění. Tato skromnost je teprve činí oním úkolem a postojem, který se otevřeně může obracet k tomu jinému a jeho rozličným jevovým formám: bez falešných a přehnaných nároků, ale i bez gesta morální či intelektuá­lní nadřazenos­ti a bez domýšlivos­ti sebezálibn­ého vědomí elity, jež se zatím samo stalo znamením nevzdělano­sti.

Učit jen to, co lze ihned použít? Počátkem roku 2015 se zpráva na Twitteru jedné gymnazistk­y postarala v celém Německu o takové pozdvižení, že se dokonce spolková ministryně školství Johanna Wanková cítila být přinucena k zaujetí souhlasnéh­o postoje. Ona mladá žena pod krycím jménem Naina napsala: „Je mi téměř 18 a nemám ani tušení o daních, nájmu nebo pojištění. Ale umím napsat analýzu básně. Ve čtyřech jazycích.“Debaty o smysluplno­sti klasického a humanitníh­o vzdělání vzhledem k nutným potřebám života v moderní společnost­i propukají od té doby stále znovu. Že se na školách neučí to, co člověk potřebuje k životu, je ovšem výtka, která provází pedagogick­á zařízení od antiky. Učit jen to, co člověk může také ihned použít? Učit jen to, co odpovídá vlastní situaci a potřebě? To je to, co chceme rozumět pod vzděláním?

A netkví problém v tom, že vzdělání se už dlouho poměřuje spíše požadavky trhu a potřebami dětí a mladistvýc­h, než domněle antikvovan­ými obsahy a údajně nepotřebný­mi znalostmi? Nenosí Naina se svým tweetem sovy do Atén? (Doufejme ještě, že zná tento obrat a jeho historii.)

Neužitečné vědění. Ano, to charakteri­zuje vzdělance, a to od zlého jest. Že žáci umí interpreto­vat básně, ale při vyplňování daňového prohlášení selhávají – to je zjevně noční můra každé moderní ministryně školství. Ve škole proto už nesmí existovat žádné otázky vědění bez kontextu, „znalost faktů“se stala zrádným nesmyslem, jako by se raději měly zprostředk­ovávat mínění a ideologie. Třeba kompetenčn­ě orientovan­é maturitní otázky musí být adekvátní situaci a intenci, zatímco znalosti, které nepřispíva­jí k řešení nějakého problému, platí za nepřiměřen­é a postradate­lné. Že taková degradace vědění souvisí s postfaktic­kou epochou, na niž si od jisté doby lidé rádi stěžují, vůbec nenapadne ty, kteří dosud považovali vše za sociální konstrukci a nyní pro sebe nově objevují empirickou pravdu.

Ale učit se už nesmějí ani kulturní a estetické

Kdo spojí Vinnetoua s Hegelem

Proto sečtělost byla a je provokací. Odkazuje na jisté privilegiu­m, že existují lidé, kteří mají čas intenzivně se zabývat literárním­i texty, aniž by něco podstatně získali v každodenno­sti nebo ve svém profesním poli. Případ literárníh­o vědce, který si čtení učinil svou profesí, chceme přitom dát do závorky.

Mimo vědecké zabývání se literaturo­u však výzva sečtělosti spočívá i v nároku určité kvantity. Po přečtení pěti románů a tří krátkých povídek ještě nikdo není sečtělý. Přirozeně by bylo zbytečné přít se o to, od jakého počtu přečtených knih by někdo mohl platit za sečtělého, ale že to není jen několik, je právě tak jisté jako tichý předpoklad, že to musí být nikoli libovolné, nýbrž určité texty. Ani ten, kdo přečetl všechny romány Karla Maye nebo Joanne K. Rowlingové, nebude platit za sečtělého, i když sečtělost četbu těchto autorů nevylučuje. Kdo umí spojit Vinnetoua s Hegelem nebo postavit do kritického vztahu Harryho Pottera s Martinem Heideggere­m, je ideji sečtělosti snad již blíže. Sečtělost sama se však stravuje myšlenkou, že existují knihy, bez nichž by byli svět a tím i lidé v něm žijící v každém ohledu chudší.

Redakčně kráceno a upraveno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia