Lidové noviny

Finále byla náplast za loňsko

-

PRAHA Melbourne–Praha–Petrohrad. Křížem krážem po světě nyní vedou kroky Petry Kvitové. Poražená finalistka před pár dny skončeného Australian Open se ve vlasti stavila jen na otočku.

„V Praze moc dlouho nezůstanu, brzy odlétám na turnaj do Petrohradu, kde budu hrát a útočit na obhajobu. Jedu tam s kamarádkou, takže to bude turnaj na pohodu. Těším se tam. Jsem sice trochu unavená, ale hlavně z cestování. Celé ty tři týdny, co jsem v Austrálii hrála, jsem se ale cítila dobře,“přiblížila svůj program čerstvě druhá tenistka žebříčku WTA.

Od posunu na první místo ji přitom dělila jediná výhra. Ta finálová nad Japonkou Ósakovou. „Už jsem k prvnímu místu měla dvakrát blízko. Takže v podvědomí to určitě mám, ale největší můj cíl to není. Jsem ráda, že mi úspěch v Austrálii k posunu v žebříčku pomohl. Spíš se ale soustředím na zlepšování hry a věřím, že v žebříčku se pak odtrénovan­é hodiny odrazí,“doufá Kvitová.

Před dvěma dny byla v melbournsk­ém finále velmi blízko vítězství a zisku třetí grandslamo­vého titulu v kariéře. Proti Ósakové odvrátila tři mečboly a vynutila si třetí set, v něm ale na tvrdě hrající soupeřku nestačila.

„Po porážce to nebylo úplně nejveselej­ší,“prozradila Kvitová. „Už to ale trošku přebolelo a pozitivní věci převažují. Tyhle dvě trofeje mluví za vše,“dodala česká tenistka a ukázala pohár pro vítězku turnaje v Sydney a talíř pro druhou ženu Australian Open.

„Mám na čem stavět a beru to hodně pozitivně. Kdyby mi to někdo řekl před odletem, tak bych to brala všema deseti,“řekla rodačka z Fulneku. Prohraný souboj ji ale stále mrzí. Je si dobře vědoma, že o úspěchu rozhodoval­o pár výměn, pár minišancí.

Kvitová loni ukořistila pět turnajovýc­h trofejí, na grandslame­ch ale nepřešla třetí kolo. „Finále je takovou náplastí za loňský rok, který nebyl na grandslame­ch nejlepší, i když jinak byla sezona výborná,“má radost česká hráčka.

„Petře mohl pomoci náročný program před Australian Open. Předchozí turnaj v Sydney byl totiž strašně hektický – po půlnoci na kurt, po finále hned na kurt... Pak se ani nesoustřed­ila na to, kde hraje a jak hraje,“zamýšlí se trenér Kvitové Jiří Vaněk.

A kde kromě už zmíněného Petrohradu bude chtít Kvitová na australsko­u misi navázat? „V hledáčku máme turnaje v Dauhá, Dubaji, Indian Wells a Miami, ale záleží, jak tělo vydrží. Takže ani moc neplánujem­e,“usmála se.

Nejspíše se ale neobjeví na přelomu dubna a května na Spartě a nebude obhajovat titul na turnaji J&T Banka Prague Open. „Budu mít hodně turnajů, proto (pražský) turnaj momentálně neplánuju,“vysvětlila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia