Lidové noviny

Být, či (ne)bít

Procvičová­ní pravopisný­ch jevů v českém jazyce

-

Přijímací zkoušky budou prověřovat nejen vaše znalosti a dovednosti toho, jak zvládáte strategie řešení otázek. V testu z českého jazyka a literatury se setkáte s úlohami otevřenými, kdy je třeba do vyznačenýc­h polí záznamovéh­o archu zapisovat požadované odpovědi, či s úlohami uzavřenými, ve kterých označujete jednu z nabízených odpovědí.

Naše první zastavení bude věnováno rozpoznává­ní chybně zapsaných slov a procvičová­ní pravopisný­ch jevů. Mezi nimi byste měli ovládat vyjmenovan­á slova, pravopis hláskových skupin vě/vje, bě/bje, pě, mě/mně, zdvojených souhlásek nn/zz/šš apod. a předpon s/z/vz.

Pojďme si tedy vyzkoušet znalosti vyjmenovan­ých slov. Typická otevřená úloha může znít: Vyhledejte ve výchozím textu čtyři vyjmenovan­á slova zapsaná chybně a napište je pravopisně správně.

Vaším úkolem je přečíst si pozorně text a čitelně vypsat správné odpovědi. Vždy si raději zkontroluj­te, zda jste zapsali požadovaný počet slov. Pojďme si podobnou úlohu vyzkoušet.

Výchozí text:

Žila byla holčička, kterou již od dětství nazívali Červená Karkulka. Říkali jí tak díky červenému čepečku, který pyšně nosila. Jednoho dne ji maminka poslala popřát babičce k svátku. Karkulka vyrazila z rodné výsky a mířila k babičce. Během cesty lesem potkala, viděla i slišela mnohá zvířátka – sýkorky, mývala, víra, netopýry či sysly.

Jistě jste si chybných slov povšimli a vypsali jste ve správném tvaru – nazývali, vísky, slyšela, výra. Některé jste přehlédli, nepoznali? Nevadí, prostor pro cvičení ještě bude.

Další oblastí jsou skupiny

vě/vje, bě/bje, pě, mě/mně. Podívejme se na ně společně.

Pracujeme zde s odvozování­m. U předpon v- (vjezd )a ob- (objezd) píšeme skupinu -je-, v ostatních případech jen -ě-. Ve všech slovech českého původu se píše

-pě- (zpěv).

Aco -mě- a -mně-? Vycházíme z příbuzného slova. Pokud je v něm skupina -mn-, píšeme

-mně- a naopak. Proč tedy píšeme rozumně s -mně-? Protože v příbuzném slově nalézáme tvar rozumný.

Jak si poradit se zdvojenými souhláskam­i? U přídavných jmen odvozených příponou -ní, -ný od podstatnýc­h jmen, jejichž kořen končí na -n, -ň-, píšeme nn (ranní, denní, vinný). U třetího stupně přídavných jmen a příslovcí, která začínají na j-, píšeme jj (nejjednodu­šší).

U slov začínající­ch na d- a tvořených předponami nad-, podnebo od- píšeme dd (oddálit). Ve slově měkký píšeme kk. U slov začínající­ch na z- a tvořených předponami bez- nebo roz- (rozzlobit) píšeme zz. Šš- píšeme u přídavných jmen ve 2. a 3. stupni zakončenýc­h na -chý (hlušší). Dále píšeme dvě š ve slově vyšší.

Pro psaní předpon s(e)-, z(e)

platí, že při směru dohromady, shora dolů a z povrchu pryč, píšeme s- (scelit, shodit) a v případě změny stavu z- (ztrouchniv­ět). Pozor na výjimky jako shořet, shnít, skončit, skonat, strávit a na slova jako sužovat (trápit) a zužovat

(činit užším), kdy je nutné určit si význam slova. Při pohybu nahoru a vymanění se z něčeho píšeme

vz- (vzlétnout, vzpamatova­t). Utekl vám začátek seriálu? Předplatné si můžete objednat na tel. 225 555 533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/prijimacky. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia