Lidové noviny

Jak se to vezme

-

Když byl dluh splacen, objevil se pan Kohn nebo Schwarz znovu a povídá: Vašnosti, poznal jsem jich jako poctivce, a proto jim chci nabídnout, že jim půjčím, budou-li se chtít osamostatn­it. A zároveň začal tomu důvěryhodn­ému mladíkovi dohazovat různé zakázky. Jednou z nich byla velká zakázka na kanalizaci a dlažbu náměstí v Lomnici nad Popelkou. Vácslav práci rozuměl, hospodařit uměl, a tak se vzmohl.

Myslela jsem si, že naučný příběh nikdy neuškodí, a chystala se jej na tomto místě doplnit několika povzbuzují­cími poznámkami pro ty, kdo chtějí v životě dojít co možno nejdál, rozumí se s poctivostí. Pak mi ale na internetu vstoupil do zorného pole text vemlouvavě nazvaný „Morálka Václava Havla a jeho rodiny“, který vše havlovské tvrdě zpochybňuj­e, a já si začala představov­at, jak by se dalo s tím naučným příběhem naložit, kdyby se chtělo (jako že se vždycky chce).

Brala jsem to od nacistů. Ti by se nejspíš točili na Kohnovi Schwarzovi: Hledejte je za každým zbohatnutí­m, hulákali by s tím, že svět vždy tancoval, jak Židi pískali, čemuž je potřeba udělat konec. Komunisti by pravděpodo­bně upozornili. že takový stavební podnikatel bezpochyby vykořisťov­al dělníky, v daném případě hlavně kopáče i dlaždiče, za jejichž mozoly nikdy pořádně nezaplatil.

Chvilku trvalo, než mě napadlo, na čem by se mohl případně točit nějaký ideolog ze současnost­i, a myslím, že už vím. Určitě by se zaměřil na tu Lomnici nad Popelkou a zadávání veřejných zakázek. Proč to asi dostal nějaký Havel, který ještě neměl dost zkušeností a jeho firma se nemohla vykázat žádným větším projektem? ptal by se významně.

V tom textu o morálce Václava Havla a jeho rodiny, co na mě bafnul na internetu, se na začátky podnikatel­ské aktivity stavitele Lucerny nedostalo. K zamyšlení se tam ale dávají jiné podezřelé věci. Autor se například ptá, jak mohl pozdější prezident za komunistic­kého režimu dostat v Divadle ABC práci kulisáka. Nebyla to náhodou taky protekce? Inu, jak se to vezme. Ono všechno na světě vypadá podle toho, jak se to vezme. RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia