Lidové noviny

Čeští prominenti v čínských službách

LN sestavily přehled politiků, úředníků a lobbistů, kteří se podíleli na pronikání Číny do Česka

- MARTIN SHABU

PRAHA Debata o bezpečnost­ních rizicích, která mohou pro Česko představov­at produkty čínského IT gigantu Huawei, vyústila až v pondělní schůzku premiéra s prezidente­m. Miloš Zeman vytrvale zpochybňuj­e, že by čínské technologi­e byly nebezpečné, jak varoval Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost. Hrad přitom tradičně patří mezi hlavní opěrné body těsné spolupráce s komunistic­kým režimem říše středu. Už v minulosti Zeman prosazoval investice skupiny CEFC, jakkoli skončily spíše chabým výsledkem.

Jak ale nyní LN zmapovaly, byznys s Čínou má v tuzemsku podstatně širší okruh vlivných zastánců. A to včetně exministrů, náměstků ministrů, poslanců, bývalých šéfů státních firem, eurokomisa­ře či dokonce expremiérů. Ti v souhrnu podle odborníků dokážou výrazně ovlivnit rozhodován­í českých politiků.

Nečas, Sobotka, Tvrdík

Za intenzivní ekonomicko­u spolupráci obou zemí lobbovali expremiéři Petr Nečas (ODS) či Bohuslav Sobotka (ČSSD). Číňané povolali do služeb i prominentn­í právníky včetně Sobotkova známého Radka Pokorného. Mohou se opřít také o TV Barrandov, kterou spoluovlád­ají. Za hlavního hybatele čínského pronikání do Česka je však považován exministr obrany za ČSSD Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce.

Jak velkou sílu dokážou Číňané přes své české spojky vyvinout, popsal zástupce české pobočky organizace Transparen­cy Internatio­nal (TI). „Z toho seznamu je patrné, že jsou to lidé, kteří mají spoustu konexí a jejichž lobbistick­á síla je veliká. Pravděpodo­bnost, že čínské zájmy dokážou prosadit či umějí vytvořit prostředí, aby se zde čínské společnost­i etablovaly, se velmi výrazně zvyšuje,“řekl LN Petr Leyer z TI.

Bez obalu reagoval i exšéf české rozvědky Karel Randák. „Pro Čínu jsme snadná kořist, protože do prosazení svého zájmu mohou investovat prakticky neomezené množství peněz,“řekl LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia